Proglašeni pobednici novinarskog konkursa za „Nagradu Slađana Veljković“

Lokalne vesti - Petak 08.07.2022 - 10:04

Stručni žiri četvrtog po redu konkursa za „Nagradu Slađana Veljković“, pošto je pregledao 49 TV i štampanih radova koji su ušli u najuži izbor od ukupno 55 pristiglih, odlučio je:

FOTO: Dejan Ristić,Ok Radio FOTO: Dejan Ristić,Ok Radio
1. Nagrada za najbolju reportažu, prema broju bodova članova žirija, pripada Jeleni Ilić iz Smedereva za reportažu „Svirao sam s Rajka i Lepog Caneta…“. Vedru i inspirativnu priču 80-godišnjeg harmonikaša Mirka Stojanovića iz sela Lug, nadomak Smedereva, o junacima davno emitovane TV serije „Muzikanti“ Žike Lazića, Jelena Ilić je majstorski pretočila u reportažu koja je one starije TV gledaoce vratila vrlinama humora iz šezdesetih godina prošlog veka, koji su na mali ekran doneli Jovan Janićijević (Burduš), Milan Srdoč (Rajko) i Dragan Zarić (Lepi Cane).
U najužem izboru za nagradu bile su reportaže Danila Kocić iz Leskovca („Kako sam postala kraljica pčela“) i Slađane Tasić iz Vladičinog Hana („Nikola je poslednji đak u školi“). 
 
2. Nagrada za najbolji uređivački rad u lokalnim medijima, jednoglasnom odlukom članova žirija, pripada Željku Milojević iz Smedereva, uredniku Portala SDCafe.rs. Najkraća i najpreciznija poruka članova žirija formulisana je u rečenici da bi primerom Milojevića i sadržajem njegovog portala mogli da krenu brojni novinari koji danas lutaju na srpskoj elektronskoj medijskoj sceni.
U ovoj kategoriji, u konkurenciji za nagradu, bili su uređivački radovi Nenad Blagojević iz Aranđelovca u sajtu „Priče sa dušom“ i Danila Kocić iz Leskovca u portalu Medija centar Leskovac.
 
3. Napokon, u konkurenciji za novinarski poduhvat, žiri je jednoglasno odlučio da nagradu dodeli novinarki Ruži Helać iz Novog Sada, za serijal TV reportaža pod zajedničkim naslovom „Zelena patrola na delu“. Uz opštu ocenu da su Ruža Helać i njene TV reportaže stvarni pobednici ovogodišnjeg konkursa, žiri smatra da su članovi Udruženja „Vojvođanska zelena inicijativa“ i ekipa koja realizuje ovaj serijal od oko 150 polučasovnih reportaža, najjači i najprofesionalniji doprinos našim nastojanjima da generacijama obezbedimo zdravu životnu sredinu.
 
U istoj kategoriji u najužem izboru za nagrade bili su: Jelena Ostojić iz Beograda (priča „Marina ima Daunov sindrom…“) i Anđela Zec iz Novog Sada (serija priča na portalu „Akademska beba“).
 
Žiri, koji je radio u sastavu: Momčilo Popović iz Beograda, šef  DESK-a u Večernjim novostima (predsednik) i članovi Radoman Irić slobodni novinar iz Vranja i predstavnik udruženja organizatora, ocenio je da je na ovaj konkurs stiglo mnogo više izuzetno kvalitetnih novinarskih radova nego prethodnih godina.
 
-Hvala svim učesnicima konkursa, koji su, u ovom teškom vremenu po novinare i novinarstvo, poslali mnogo sjajnih radova - kaže Jelena Stojković, koja je ujedno i predsednica Upravnog odbora Centra za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost iz Vranja.
U sve tri kategorije, pored statue, čiji je autor Negovan Jovanović, suprug Slađane Veljković, dobitnicima pripadaju i novčane nagrade koje će biti dodeljene početkom septembra.
 
Posle kompanija British American Tobacco (2019), Alfa Plam (2020) i Knauf insulation (2021), ove godine nagrade pobednicima je obezbedila Coca–Cola HBC Srbija, koja je na taj način prepoznala našu potrebu da sačuvamo uspomenu na prerano preminulu koleginicu.
-Biti novinar u digitalnom dobu i izazovnim vremenima, zahteva čini se nikad veću posvećenost, razumevanje, ali i veliku ljubav prema profesiji. Baš onako kako je to svojim primerom pokazivala Slađana Veljković, po kojoj ova nagrada i nosi ime. Verujemo u snagu važnih i iskrenih novinarskih priča, koje nam svima neretko služe kao neophodni korektiv. Čestitamo nagrađenim novinarima uz naše zadovoljstvo što smo deo ove važne inicijative Centra za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost i Večernjih Novosti - kazala je Mileva Seratlić, menadžerka za eksterne komunikacije u kompaniji Coca-Cola HBC Srbija. 
Kompanija Coca-Cola HBC Srbija proizvodi, prodaje i distribuira najpoznatije bezalkoholno piće na svetu, a kao deo Coca-Cola Sistema, na tržištu Srbije prisutna je od 1997. godine. Njene proizvodne kapacitete čine punionica u Zemunu sa regionalnim Centrom za sokove, fabrika Vlasinka, a od nedavno i punionica gazirane vode Rosa Homolje iz Neresnice kraj Kučeva. Od 2019. godine i Bambi je deo Coca-Cola HBC porodice, koja sada ima preko 1.600 zaposlenih. Coca-Cola HBC Srbija sarađuje sa više od 37.000 kupaca, nudeći jedinstven i bogat 24/7 portfolio proizvoda za konzumaciju u svako doba dana. 
 
Novinarka Slađana Veljković je preminula na današnji dan pre jedanaest godina, posle kraće i teške bolesti. 
 
Slađana Veljković (1970-2011), novinarsku karijeru je započela 1994. godine, kada su osnovane novine „Vranjske“. U toj redakciji je pomerala granice novinarstva i izrasla u vrsnog novinara i urednika. Živela je i stradala zajedno sa junacima svojih reportaža, ne libeći se da njima podseća institucije i državu na njihove obaveze, na javni interes, koji je bio njen novinarski pokretač i inspirator. Od sredine 2008. godine, kao vrstan majstor novinarskog zanata, postala je dopisnica Večernjih novosti, u kojima je, za samo tri godine, ostavila neizbrisiv trag o ljudima iz Pčinjskog okruga i sa juga Srbije. Ovom nagradom, njene kolege, prijatelji i porodica, žele da sačuvaju sećanje na nju i njeno novinarsko delo. 
 
 
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: