Radna akcija i humani gest učenika Hemijsko-tehnološke škole u Vranju

Lokalne vesti - Petak 22.10.2021 - 11:52

Učenici Hemijsko-tehnološke škole u Vranju juče su uredili deo svog dvorišta – ofarbali su klupice i posadili tuje, uskoro će dobiti i nove kante za smeće.

FOTO: OK Radio FOTO: OK Radio

Nakon ove radne akcije, posetili su i Kućicu solidarnosti, koja se nalazi prekoputa njihove škole.

Oni su se odrekli osveženja koje je trebalo da dobiju dok rade u dvorištu škole, i umesto toga kupljeno je dosta namirnica za njihove sugrađane koji su možda gladni, a nemaju uslove da kupe hranu.


Kako kažu, mladi vole da učestvuju u aktivnostima ovog tipa i želeli bi da se češće orgnizuju.

- Stariji često ne očekuju puno od nas, smatraju da smo stalno na telefonima i drugim uređajima i da nismo mnogo zainteresovani za druge stvari, ali nije tako.
 
Nama su ovakve aktivnosti jako bitne, da budemo na vazduhu i da uradimo nešto korisno za svoju okolinu.

Ova današnja akcija nas ispunila, dali smo neki novi život prirodi, a našoj školi novi i lepši izgled - kaže Damjana Nikolić, učenica trećeg razreda Hemijsko-tehnološke škole u Vranju.


I njena drugarica Dijana Cvetković, učenica prvog razreda, misli da mladi češće treba da se uključuju u ovakve aktivnosti, jer svi žele da urade nešto za svoju okolinu, očuvanje prirode, ali i za ljude sa kojima žive.

- Mislim da svaki čovek može da uradi nešto za nekog čoveka koji je u nevolji.

Mnogo njih nema informaciju na koji način to mogu da urade, ali sada kada znamo za Kućicu solidarnosti, mi ćemo svakako pričati o njoj svojim ukućanima i poznanicima, jer zaista ima ljudi koji su gladni i treba im pomo
ć
- kaže Dijana.

Direktor Hemijsko-tehnološke škole u Vranju kaže da je jučerašnja akcija pravi dokaz koliko je deci malo dovoljno da se podstaknu na aktivizam i urade nešto dobro i za sebe i za svoju okolinu.

- Ovakve akcije jako pozitivno utiču na učenike, pre svega zbog toga što se druže u drugačijim uslovima, a onda i zbog toga što im se proširuje svest o njihovom uticaju na sredinu u kojoj žive.

Njih samo treba podstaći da urade nešto korisno, a kada vide svojih ruku delo i da su nešto ulepšali,
onda je za njih to velika stvar, tera ih na razmišljanje o njihovom uticaju na okolinu i društvo i podstiče ih na aktivizam i u budućnosti
- priča direktor.

Podsećamo, Kućica solidarnosti u Vranju nalazi se u dvorištu Doma učenika Srednjih škola, a osmišljena je tako da svako ko želi u nju može da stavi nešto od pakovane hrane sa tačno naznačenim datumom isteka roka, a svako ko je gladan, a nema uslova da sebi obezbedi hranu, može iz kućice da uzme nešto od namirnica.

Osim u Vranju, kućice su postavljene i u Lebanu, Bujanovcu i Preševu.

Učenici vranjske Hemijsko-tehnološke škole juče su svojim primerom poželeli da podsete svoje sugrađane da među njima ima onih kojima na svakodnevnom nivou treba pomoć kako bi zadovoljili jednu od osnovnih životnih potreba.


Ovaj gest bi trebalo da podstakne i ostale stanovnike ovih gradova na jugu Srbije da donošenjem hrane u Kućice solidarnosti pomažu gladnim sugrađanima, što je naročito bitno u hladnim danima, koji predstoje.

 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: