RTV Vranje: Odbrana i poslednji dani (FOTO)

Lokalne vesti - Petak 18.12.2015 - 13:03

RTV Vranje i ovog petka emituje svoj program, iako po zakonu na to više nema pravo.

Ima li nade za RTV? FOTO A. Stojković Ima li nade za RTV? FOTO A. Stojković

Naime, dozvola koju je ovaj medij dobio za emitovanje programa od REM-a (Regulatornog tela za elektronske medije) istekla je u četvrtak, 17. decembra, i bez obzira na sve, RTV Vranje u ovom času emituje nelegalan program.

Zakon je za ovakvo ponašanje predvideo oštre kazne - za neovlašćeno bavljenje određenom delatnošću, po članu 353 predviđena je novačana ili kazna do dve godine zatvora, a po zakonu  o o elektronskim komunikacijama, član 107, kazna je od dva do tri miliona dinara, za privedni prestup, a za odgovorno lice od 150 do 200.000 dinara.

No, bez obzira na to, RTV emituje program, a predstavnik akcionara RTV-a, doskorašnji direktor Zoran Veličković kaže da su stvari i dalje pod kontrolom.

- Dozvole se produžavaju automatski, i mi smo regularno, još 29. maja, REM-u poslali zahtev za produženje.

Do danas, nema odgovora. Koliko juče tražili smo i objašnjenje kako dalje da radimo, ali, ni po tom pitanju nema odgovora od REM-a. Kad donesu odluku, mi ćemo je ispoštovati
- kaže Veličković.

Sve i da je ovakav stav tačan, RTV danas emituje program bez dozvole, znači nelegalno, svejedno da li je kriv REM, Vlada, Agencija, ili bilo ko drugi.


Očigledno svesni te situacije, u RTV-u i UNS-u odlučili su da se obrate javnosti, ali u Beogradu, i tom prilikom najavili radikalne proteste ako do petka ministarstvo kulture ne nađe rešenje za RTV Vranje.

Kako prenosi Politika, u beogradskom Pres centru bilo je toliko napeto da aktuelni v.d. direktor Ninoslav Smiljković nije mogao ni da govori, pa je umesto njega situaciju opisao Petar Jeremić iz UNS-a.

Suština problema je da su radnici RTV--a, zbog sukoba raznih zakona, dobili samo 33 odsto vlasništva nad svojim medijem, a da je ostatak pripisan državi, tačnije Agenciji za privatizaciju. (vidi okvir).

I sad, ili da država prizna pravo radnicima na akcije, ili da se sačeka odluka Upravnog suda po tužbi koju je RTV Vranje pokrenula protiv Agencije za privatizaciju, ili da Skupština Srbije da autentično tumačenje zakona.

Ali, za sve to treba vremena, a njega nema - u ovom lavirintu administracije RTV-u je istekla dozvola i ovaj medij ne može da dobije novu, jer nema rešen pravni status. Znači, nelegalno emituje program.



Politika koju Veličković vodi stalno je na ivici žileta, i čini se da će ovoga puta neko zbog toga morati da odgovara. Mada, ovo je Srbija, i ništa nije izvesno.


 Veličković je na toj konferenciji u Beogradu  rekao da zaposleni sve više imaju razloga da sumnjaju da se sa njima neko poigrava iz političkih razloga.

Komisija za projektno finansiranje medija dobila je informaciju da mi ne možemo da učestvujemo na konkursu za raspodelu novca jer RTV Vranje ide u likvidaciju.

Kasnije smo se zbog toga žalili, ali smo se istovremeno zapitali da li se to sprema scenario po kojem će nas odvesti u likvidaciju, a onda nam pronaći kupca
– istakao je Veličković.

I sad će to tako da ide, traljavo i kilavo, do daljeg. A dokle, to u ovom času zaista niko pojma nema.

Saša Stojković

 

ŠTA SE SVE DEŠAVALO


Situacija u kojoj se našla RTV Vranje ima dugu predistoriju.

Odlukom Agencije za privatizaciju akcije Radio-televizije Vranje raspodeljene su tako što je 67 odsto preneto u Akcionarski fond, a novinarima je pripao ostatak. Na taj način je RTV Vranje i posle privatizacije većinski ostala u državnom vlasništvu. Ovaku odluku Agencija je pravdala pozivajući se na Zakon o privatizaciji.

Na prvi pogled činilo se da razumevanja za ljutnju zaposlenih u RTV Vranje ima i od Ministarstva kulture, koje je zahtevalo ukidanje spornog rešenja, i Ministarstva privrede, koje je pokrenulo nadzor nad radom Agencije.

Međutim, rezultati nadzora nikada nisu saopšteni, a novi direktor Agencije Dragan Ugričić je na sastanku sa Zoranom Veličkovićem kazao da iz Ministarstva privrede nikada nije stiglo rešenje sa jasnim zahtevom da se na zaposlene prenese sto odsto kapitala, prenosi "Politika".

– Ceo problem bio bi rešen kada bi Ministarstvo kulture izmenilo uredbu, to jest dodalo jednu jedinu rečenicu u kojoj bi stajalo da radnici mogu da budu apsolutni vlasnici medijske kuće – kazao je Veličković.


 

 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: