Ružić: Mala matura biče BEZBEDNA, imamo plan za DOJAVE

Lokalne vesti - Ponedeljak 20.06.2022 - 12:58

Sedam dana je ostalo do male mature, a ove godine je dočekujemo u drugačijim okolnostima zbog serije dojava o bombama u školama.

FOTO: D. Ristić/OK Radio FOTO: D. Ristić/OK Radio

Ministar prosvete Branko Ružić kaže za RTS da će đaci biti bezbedni i da mogu u miru da završavaju svoje pripreme.

 

Branko Ružić je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, apelovao da se u miru završe pripreme za polaganje prijemnih ispita.

 

- Mislim da treba u miru da se pripreme, bez neke treme. 

 

To jeste traumatično iskustvo, mi radimo sve i činimo sve da ova tri dana proteknu u najboljem mogućem redu i oni koji imaju te zlokobne intencije da prijavljuju lažne bombe ne vode računa o tome da time udaraju na ono što je najosetljivije i ono što je budućnost našeg društva, a to su naše mlade generacije - kaže Ružić.

 

Ukazao je postoji operativni plan, kao i da su u svakodnevnom kontaktu sa Ministarstvom unutrašnjih poslova.

 

- Biće sigurni i roditelji i deca, neka se u miru pripremaju za završni ispit - poručuje Ružić.

 

Ističe da se u skladu sa intencijom od 2010. godine ide na sažimanje broja objekata u kojima će se održavati završni ispiti, kao i da ih ove godine ima 1.266.

 

- Smanjićemo za 50 do 60 procenata kako bi sve bilo operabilno - dodaje ministar.

 

Ukazao je da mala matura traje tri dana, kao i da je to ogromna procedura.

 

- Svi testovi su odštampani, stavljeni u te sigurnosne vrećice i kutije sa zatvornicama, biće odvezeni na lokacije u pratnji policije. 

 

Sve ono što smo radili i prethodne godine, a ove godine još obremenjeni i ovim problemom sa dojavama o lažnim bombama - dodao je Ružić.

 

Ističe da je tajnost najvažnija i da svi moraju pod jednakim uslovima da učestvuju.

 

Na pitanje kako će se nadoknaditi časovi koji su propušteni zbog dojava o bombama, Ružić kaže da direktor škole uz saglasnost školske uprave o tome odlučuje i objasnio da nema potrebe za nekim velikim nadoknađivanjem.

 

- Nama je najvažnije da se na regularan način završi školska godina i to ne samo na završnom testu za osmake, teku i prijave za prijemne na fakultete - zaključio je Ružić.

OK Radio, RTS

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: