SIMPO se obraća UN zbog imovine u Hrvatskoj

Lokalne vesti - Utorak 20.03.2018 - 08:44

„Simpo“ iz Vranja nalazi se u grupi kompanija iz Srbije i Bosne i Hercegovine, koje će se obratiti Ujedinjenim nacijama (UN) zbog kršenja prava na imovinu, pišu „Večernje novosti“.

"Simpo" potražuje blizu 24 miliona evra od Hrvatske FOTO: D. Ristić/OK Radio
U Srbiji se, pišu „Novosti“, osniva Udruženje pravnih lica „Oteta imovina“, za zaštitu imovine koju je uzurpirala Hrvatska.
 
Advokat Zoran Ristić je rekao da će se to udruženje obratiti Komitetu UN za prava čoveka, zbog kršenja prava na imovinu.
 
- Komitet izdaje preporuke kroz rezolucije i zaključke, dajući određenoj zemlji rok da otkloni povredu ljudskih prava
 
Ukoliko država ne ispravi grešku, njen slučaj razmatra Savet bezbednosti - kaže Ristić i objašnjava da Komitetu UN mogu da se obrate samo firme koje se nisu žalile Strazburu, prenose “Novosti”.
 
Komitetu UN će se, između ostalih, obratiti "Simpo" Vranje, BEK i "Šinvoz" iz Zrenjanina, "Vojvoput" iz Subotice, prestonički PKB, ali i nekoliko firmi iz BiH.
 
Svi oni su, navode "Novosti", izgubili vredna odmarališta i lokale.
 
Prema raspoloživim podacima, vranjski „Simpo“ potražuje više reprezentativnih objekata u Hrvatskoj.
 
Među njima su Robna kuća u Zagrebu, površine 1.500 kvadratnih metara, magacin u Samoboru od 2.100 kvadrata, kao i prodajni objekti u Splitu i Zadru, ukupne površine od 1.000 kvadratnih metara.
 
Prema proceni iz 2013. godine, vrednost ovih objekata iznosi 16,7 miliona evra, dok je vrednost zaliha robe koja je ostala u Hrvatskoj nešto više od sedam miliona evra.
 
 
Uredbom Vlade iz 1991. godine, Hrvatska je 318 objekata u vlasništvu pravnih osoba sa sedištem na teritoriji Srbije nacionalizovala i dala na raspolaganje Hrvatskom fondu za privatizaciju (HFP). 
 
Uprkos nerešenim imovinskim pitanjima, Hrvatski fond za privatizaciju je 90-ih pokrenuo prodaju te imovine. 
 
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: