Škola, opština i ministarstvo prekršili Zakon o DISKRIMINACIJI

Lokalne vesti - Sreda 12.06.2019 - 13:24

Poverenik za zaštitu ravnopravnosti utvrdio je da su oština Bujanovac, O.Š. „Branko Radičević“ i Ministarstvo prosvete prekršili Zakon o diskriminaciji.

Deca nemaju predrasude i ne osećaju tenzije FOTO: O.Š. Deca nemaju predrasude i ne osećaju tenzije FOTO: O.Š. "B. Radičević" Bujanovac
Kako prenosi RTS, u Bujanovačkoj osnovnoj školi u dva odeljenja su samo deca romske nacionalnosti, a u ostala tri sastav je mešovit, što je urađeno na zahtev roditelja
 
Ipak, posle pritužbe nevladine organizacije Povereniku za zaštitu ravnopravnosti, školi je naloženo da otkloni nepravilnost.
 
Pre početka školske godine, plan je bio da po petoro đaka srpske nacionalnosti bude u svakom od pet odeljenja
 
Roditelji su se pobunili, tražili su da raspored dece bude kao u vrtiću, po osmoro srpske u tri odeljenja, a u dva samo učenici romske nacionalnosti.
 
- Mi smo se obratili Ministarstvu prosvete kako bi oni dalje preuzeli nadležnost za rešavanje problema u školi. 
 
Ta deca nisu fizički odvojena, ona koriste zajedničke prostorije, imaju zajedničke vannastavne aktivnosti - kaže za RTS direktorka OŠ "Branko Radičević" u Bujanovcu Mirjana Nešić.
 
Udruženje "Praktis" uputilo je pritužbu Povereniku za zaštitu ravnopravnosti nakon čega je utvrđeno je da su i škola, opština i Ministarstvo prosvete prekršili Zakon o diskriminaciji i predložene su mere za otklanjanje propusta.
 
- Mi pokušavamo da to eliminišemo u duhu tolerancije, razgovorima, kroz edukacije, da naučimo našu i drugu decu da se međusobno ne razlikuju i a da se poštuju - kaže nastavnik romskog jezika Kenan Rašitović.
 
- Imali smo radionice gde smo mnogo doprineli na zbližavanju dece, na poboljšanje uspeha u školi, postoji ta saradnja između boljih i slabijih učenika - kaže direktorka Nešić.
 
Ona dodaje da deca ne osećaju tenzije, nemaju predrasude, uče, igraju se i pomažu međusobno.
 
Inače, u Osnovnoj školi "Branko Radičević" školuje se 1.120 učenika, a njima, da lakše savladaju gradivo, pomažu i dva romska asistenta.
OK Radio, RTS

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: