Skupština usvojila završni račun lanjskog i rebalans ovogodišnjeg lokalnog budžeta

Lokalne vesti - Utorak 28.06.2022 - 09:47

Na 25. sednici Skupštine grada Vranja, kojom je predsedavao Dejan Tričković, uvojena je Odluka o završnom računu budžeta grada Vranja za 2021. godinu.

FOTO: vranje.org.rs FOTO: vranje.org.rs

Ukupno ostvareni prihodi i primanja u budžetu grada Vranja i budžetskih korisnika sa prenetim sredstvima iz prethodne godine iznose 3.223.513.000,00 dinara, dok su ukupni tekući rashodi 3.046.580.000,00 dinara. 

 

U 2021. godini ostvaren je budžetski suficit u iznosu od 17.684.000,00 dinara. 

 

U konsolidovanom završnom računu budžeta grada Vranja za 2021. godinu evidentirana su sredstva u iznosu od 175.144.000,00 dinara. 

 

Po rečima Nenada Tasića, rukovodioca Odeljenja za budžet i finansije, ukupni prihodi i primanja, dobijeni konsolidacijom svih budžetskih korisnika ostvareni su 89,52% u odnosu na planirana sredstva, dok su ukupni rashodi i izdaci izvršeni sa 87%. 

 

U prethodnoj godini sredstva u iznosu od 150 miliona dinara na ime nenamenskog transfera grad Vranje dobio je od Republike. 

 

Za realizaciju kapitalnih investicija u prošloj godini utrošena su sredstva od 596.940.000,00.

 

Takođe, prihvaćen je Predlog odluke o izmeni i dopuni Odluke o budžetu grada Vranja za 2022. godinu, odnosno rebalans budžeta. 

 

Gradski većnik Bojan Kostić istakao je da su prilikom pripreme ove odluke prioriteti bili obezbeđivanje finansijske stabilnosti grada i nesmetanog funkcionisanja lokalne samouprave. 

- Rebalansom budžeta prihodi i primanja su projektovani na 2.996.093.000,00 dinara, a rashodi i izdaci na 3.136.099.000,00 dinara. 

 

Budžetski deficit projektovan je na iznos od 140 miliona dinara, odnosno 5% prihoda budžeta grada, koji se pokriva neutrošenim sredstvima iz prethodne godine u iznosu od 110 miliona dinara i sa primanjima od zaduživanja u iznosu od 30 miliona dinara - rekao je on. 

 

Kapitalne investicije su zadržane na nivo od 18% u rashodima budžeta grada, kao što je planirano inicijalnim budžetom. 

 

Projekcija prihoda je na približnom nivou kao i ostvareni prihodi u 2021. godini, a rashodi su veći za oko 140 miliona dinara. 

 

- U drugoj polovini godine, zbog poskupljena energenata kod budžetskih korisnika predvideli smo veća sredstva za finansiranje u iznosu od 50 miliona dinara. 

 

Zbog trenutne situacije, realizacija pojedinih kapitalnih projekata poput rekonstrukcije Sportskog centra i realizacija preostalog dela Komunalnog programa će biti odložena za sledeću godinu - kazao je Kostić. 

 

Na ovaj način biće ostvarena ušteda od oko 150 miliona dinara. 

 

- Takođe, neophodno je bilo predvideti i povećanje troškova za završetak započetih projekta poput izgradnje vrtića u naselju Raška, rekonstrukcije vrtića ,,Dečja radost”, izgradnje dečijih igrališta i rekonstrukcije ulice Kosovske. 

 

Takođe, priprema se i projektno-tehnička dokumentacija za realizaciju izuzetno značajnog projekta, rekonstrukcije ulice Partizanski put. 

 

Rebalansom  budžeta  grada predviđena su sredstva za realizaciju svih prioritetnih projekta na teritoriji grada Vranja koji se realizuju u saradnji sa resornim ministarstvima - rekao je Kostić. 

 

Takođe, odbornici su usvojili Odluku o refinansiranju postojećih kredit u visini od 470 miliona dinara. 

 

- Cilj ove odluke je obezbeđivanje boljih finansijskih uslova za finansiranje kredita, tako što ćemo produžiti rok otplate i time smanjiti godišnje obaveze. 

 

Na taj način, do kraja ove godine biće ostvarena ušteda od preko 50 miliona dinara na rashodnoj strani, što će dodatno ojačati likvidnost budžeta  grada - istakao je član Gradskog veća Bojan Kostić.

 

Između ostalog, na današnjoj sednici razmatrani su i usvojeni i Predlog Godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta za ovu godinu, Izveštaj o radu Apoteke Vranje za prošlu godinu sa finansijskim izveštajem, Plan generalne regulacije zone 3 u Vranju, kao i Predlozi rešenja o razrešenju članova stalnih radnih tela – saveta i komisija Skupštine grada Vranja, kao i o izmeni i dopuni rešenja o imenovanju novih članova.

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: