Susret Milenkovića i Rajmersove: Teško zadržati mlade da ne odlaze

Lokalne vesti - Ponedeljak 09.12.2019 - 22:56

Povodom obeležavanja 19 godina Nemačko-srpske razvojne saradnje, gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković, sa saradnicima, razgovarao je sa šeficom Odeljenja za razvojnu saradnju Ambasade Savezne Republike Nemačke u Srbiji, Leoni Rajmers, koja boravi u Vranju.

Leoni Rajmers interesuje privredna situacija i položaj mladih FOTO: vranje.org.rs Leoni Rajmers interesuje privredna situacija i položaj mladih FOTO: vranje.org.rs
Gradonačelnik Milenković je upoznao predstavnike Ambasade sa najvažnijim projektima koje Grad realizuje sa nemačkim agencijama i finansijskim institucijama poput KFW i GIZ
 
- Jedan od najvažnijih prioriteta gradskog rukovodstva je infrastrukturno opremanje Industrijske zone, ali se sve više radi na kvalitetnoj i adekvatnoj obuci radne snage, koja bi trebalo da bude prilagođena strukturi privrede. 
 
U tom smislu smo sa GIZ-om sarađivali na uvođenju neophodnih obrazovnih profila u srednjim stručnim školama - rekao je Milenković. 
 
Leoni Rajmers je rekla da je prvi put u Vranju i najviše se interesovala za privrednu situaciju i položaj mladih
 
Odgovarajući na pitanja, gradonačelnik Milenković je rekao da je njegov cilj da mladi ostanu u gradu, ali je to vrlo teško iz više nego očiglednih razloga, jer, kako je rekao, živimo u eri globalizacije i otvorenih granica
 
- Iako su plate medicinskih radnika u prethodne četiri godine povećane za 38%, teško ih je zadržati zbog niske startne osnove
 
Zato tvrdim da je privredni razvoj osnova da se mladi zadrže. Međutim, i ulaganja u druge segmente društva mogu biti jedan od ključnih faktora
 
Vranje je dobilo novu zgradu Pozorišta, za mesec dana dobiće i bioskop, uskoro kreću i radovi na novom stadionu, šoping centru, ulaže se u razvoj turizma - kazao je Milenković i dodao da su sve ovo integrišući uticaji kako mladi ljudi bolji život ne bi tražili preko granica.
 
Sumirajući ukupne investicije u prethodnih 19 godina, Nemačka Savezna vlada je obezbedila više od dve milijarde evra za projekte u Srbiji, što je čini najvećim bilateralnim donatorom u Srbiji, stoji u saopštenju Ambasade. 
 
Okosnicu današnjeg događaja činili su izložba foto-retrospektiva projekata realizovanih u okviru Nemačko-srpske razvojne saradnje kao i pozorišna predstava Reflektor teatra „Punoletstvo“, specijalno osmišljena i pripremljena ovim povodom. 
 
U okviru izložbe fotografija pod nazivom “Dela znače” prikazani su postojeći projekti koji se sprovode u Srbiji u različitim oblastima.  
 
Cilj projekta Nemačko-srpske saradnje je približavanje Srbije Evropskoj uniji, jačanje privrede i poboljšanje životnog standarda građana.
 
Projekte u okviru saradnje sprovodi nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, a Nemačka razvojna banka KfW je zadužena za finansijsku saradnju.
 
 
Ovaj tekst proizveden je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije u okviru projekta "Ostati ili otici - Mladi i migracije sa juga Srbije". Sadržaj ovog teksta i stavovi izreceni u njemu su iskljucivo odgovornost OK Radija i ni na koji nacin ne izražavju stavove i mišljenja Ministarstva.

 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
Spa
09.12.2019. , 19:21
Lelellee.Tek ce begamo tek ovo je pocetak.Ce ostanete vi samo u opstinu i sipatinkoji ce naselev ovo ovde.Ovo sto Sns radi nisu radili ni hrvati u oluju