SVETINJE u malom ručno rađeni UNIKATI (FOTO)

U fokusu - Subota 24.08.2019 - 10:03

Aleksandar Stajić (26), jedan od izlagača na Etno sajmu u Vranju, iz sela Gornje Kusce kod Gnjilana, poslednje dve godine izrađuje makete crkava i manastira, nadajući se da da će ovaj njegov hobi prerasti u ozbiljan posao od kojeg će, uz poljoprivredu, moći pristojno da živi.

Aleksandar Stajić kraj svojih radova. Foto: S.Tasić/OK Radio Aleksandar Stajić kraj svojih radova. Foto: S.Tasić/OK Radio

Aleksandar živi u Gornjem Kuscu sa suprugom Aleksandrom, koja je Vranjanka, roditeljima Nebojšom i Slavicom i dedom.

- Nije bilo posla ovde na Kosovu, probao sam da radim u Beogradu, ali nisam video sebe u tom svetu, pa sam se vratio u zavičaj, počevši od hobija da zarađujem za život.

Sve je počelo slučajno, na godišnjem odmoru, hteo sam da iskoristim kamenčiće sa plaže. Bilo mi je potrebno i malo  građevinskog materijala, akrilnih boja, dosta utrošenog vremena i prva maketa je bila gotova.

Bila je to maketa manastira Gračanica, na koju sam veoma ponosan i koja je po vrlo simboličnoj ceni prodata čoveku iz Niša.

Sve moje makete su ručno rađene, unikati su i ne postoje dve iste. Uradio sam puno maketa manastira Ostrog, ali ne postoje dve iste, sve su različite.

Makte su svetinje u malom, jer bukvalno svaki detalj koji postoji na crkvi u realnosti, prenosim radeći makete 
- priča o svom radu Aleksandar Stajić.

U blizinji Gornjeg Kusca je i manastir Draganac, koji je Aleksandar verno preslikao u maketu, a zatim je poklonio ovoj svetinji.

Ona danas stoji u porti, ali je pretrpela izvesna oštećenja, pa bi je po Aleksandrovim rečima trebalo malo popraviti.

- Makete radim u stiroporu i gipsu, a pored njih izrađujem i ikone u drvetu, kao i druge predmete za domaćistvo, kao što su stalaže, police, stalci i slično.

Nedavno sam završio maketu maastira Dečani, a voleo bih da uradim maketu Hilandara, ali pošto nisam bio na Svetoj Gori, teško mi je da radim samo na osnovu fotografija.

Najviše sam radio makete Ostroga,  ali bih voleo da odem u Hilandar, to mi je želja, kako bih mogao da napravim što verniju maketu manastira
- dodaje Stajić.

On kaže da nije lako živeti, trajati i opstajati na Kosovu i Metohiji, ali da uprkos tome ne razmišlja da ode iz svog rodnog sela.

- Ovde se teško dolazi do posla, i to je najveći problem za mlade. Poljoprivreda nam je osnovni izvora prihoda, a ja se nadam da će moj hobi prerasti u nešto od čega može da se živi.

Imam samo najosnovniji alat, ali mi je potrebno više, kao i posebna radionica. Tu je jedan cirkular koji mi služi za sečenje materijala, brusilica i bušilica.  

Nadam se da ću uspeti da napravim i opremim radionicu, kako bi imao bolje uslove za rad.

Za sada mi ideja ne nedostaje, inspiracija dolazi najčešće noću
, pa čim se probudim, krenem u realizaciju.

U zavisnosti od manastira, neke makete radim po mesec dana, a druge po tri meseca, u zavisnosti od toga koliko je manastir spolja bogato ukrašen, koliko ima detalja
- otkriva Aleksadar.

O dodaje da mu je želja da živi i sa suprugom i odgaja decu u svom rodnom selu.

S.Tasić

Foto Galerija

Svetinje od gipsa i ikone

OK Radio

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: