Tači: Imamo istorijsko pravo na jug Srbije

Lokalne vesti - Petak 01.02.2019 - 11:15

Predsednik tzv. Kosova Hašim Tači diskutovao je sa političkim analitičarem Andijem Bušatijem o internacionalnoj poziciji Kosova i dijalogu Beograda i Prištine.

Centar Preševa. Foto: S.Tasić/OK Radio Centar Preševa. Foto: S.Tasić/OK Radio

Bušati je rekao da Tači krije pravo stanje stvari i krije neke činjenice od građana Kosova kada je reč o korekciji granica, dodavši da je priča o granicama uznemirila neke evropske lidere što je dokaz da se ne radi o tehničkoj korekciji nego nečem, daleko opasnijem.

 

Tači je odvratio da to nije istina i da je međunarodna zajednica u potpunosti upoznata sa temama predstojećeg dijaloga u Briselu.


- Tehnička demarkacija granica treba da se završi što pre. Moja ideja je da u ovu priču uključim Preševo, Medveđu i Bujanovac.

Mislim da Kosovo ima istorijsko pravo na ove teritorije.

Dijalog se neće odnositi samo na tehničku demarkaciju granica nego i na državu kakvu sada poznajemo.

Status kvo je neodrživ i opasan za Kosovo i ima tendenciju da oslabi našu državu, i na unutrašnjem i na spoljašnjem nivou
- rekao je on.

S druge strane, poručio je, zamrznuti konflikt je opasan za Kosovo, region i Srbiju i mogao bi da ima tragične posledice za obe nacije.

- Pandorina kutija, o kojoj se toliko priča, otvorena je na Balkanu i može da je zatvori samo dogovor o međusbonom priznanju Kosova i Srbije.

Konflikt u Bosni je mnogo stariji od onog na Kosovu i on će se nastavit
i - rekao je Tači.

 

Telegraf, OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: