TESTOVI NA KORONU će se raditi u Vranju, ali za to postoje PREDUSLOVI

Lokalne vesti - Četvrtak 06.08.2020 - 11:57

Premijerka odlazeće vlade Ana Brnabić izjavila je da je počeo obilazak postojeće 22 PCR laboratorije širom Srbije, kao i devet lokacija za moguće nove laboratorije, među kojima je i Vranje.

"Vranje je u nekoj perspektivi" FOTO: D. Ristić/OK Radio
Želimo da se još bolje spremimo za jesenji i zimski talas korona virusa, rekla je Brnabić na konferenciji za medije.
 
- Te lokacije nisu sve potvrđene, već treba da vidimo da li je tu moguće da obučimo ljude i kupimo svu potrebnu opremu - dodala je ona.
 
Kaže da je potrebna još jedna laboratorija u Beogradu i to u okviru Gradskog zavoda za javno zdravlje i Batuta, zatim to su zavodi za javno zdravlje u Šapcu, Užicu, Kruševcu, Zaječaru i Vranju.
 
Tu je i Medicinski fakultet u Kragujevcu i biće otvorena još jedna laboratorija u Kosovskoj Mitrovici.
 
- Ovo je rezultat plana koje smo usvojili kao krizni štab u okviru priprema za jesen i zimu i radne grupe za koordinaciju rada mikrobioloških laboratorija koju je formirala vlada, i tu imamo ukupno 33 osobe koje će u naredna četiri dana obići 30 lokacija širom Srbije - rekla je Brnabić. 
 
PCR laboratorija u Vranju je u perspektivi, kaže član republičkog Kriznog štaba, epidemiolog dr Branislav Tiodorović.
 
- Moramo biti objektivni, područje Srbije je pokriveno postojećim laboratorijama, a nove će biti otvorene u Zaječaru i, verovatno, Užicu.
 
Vranje je u nekoj perspektivi, ali se moraju stvoriti najpre kadrovski i prostorni uslovi - kazao je Tiodorović prilikom sastanka sa lokalnim Kriznim štabom u Vranju.
 
Koncepcija razvoja ove službe u Srbiji je da ona bude što raširenija i što dostupnija, što sve zahteva osposobljene kadrove i posebne uslove, dodao je on.
 
- PCR testovi se ne mogu raditi u običnim laboratorijama, oni zahtevaju mnogo ozbiljnije uslove - ukazao je Tiodorović.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: