Vatrene vranjske Krljaveštice

Lokalne vesti - Ponedeljak 23.02.2015 - 11:55

Vranje - Poklade su deo tradicionalnog običaja u Srbiji pred početak svakog posta, a najznačajnije su Bele poklade, pred Uskršnji post.

Priprema za krljavešticu u naselju Raška u Vranju Priprema za krljavešticu u naselju Raška u Vranju

Narodna verovanja su povezivala period poklada sa povećanom opasnošću od zlih sila i veštica, od kojih se narod štitio na simbolične načine, belim lukom ili paljenjem obrednih vatri, olalija.

U Srbiji postoji običaj preskakanja ovih vatri i igranja oko njih. Zapali se nekoliko kupova slame, ali ne i automobilskih i kamionskih guma, kako to rade neki u Vranju.

„Kreativnost“ pojedinaca u naselju Raška otišla je toliko daleko, da su za krljavešticu zapalili kup sa više od 10 automobilskih i kamionskih guma, što je veoma opasno po okolinu.

Vrlo lako može požar da se proširi, a od zagađenja vazduha i ne treba govoriti.

Član Gradskog veća zadužena za ekologiju i zaštitu životne sredine kaže da je u nedelju popodne verovatno došlo do zagađenja vazduha u Vranju, ali da mernim podacima ne raspolaže, obzirom da Zavod za javno zdravlje u Vranju radi izveštaje o zagađenju vazduha jednom mesečno.

Komandant Vatrogasnog bataljona u Vranju Vedran Tašković kaže da su u nedelju vatrogasci na dve lokacije gasili požar izazvan paljevinom automobilskih guma.

– U nedelju smo na teritoriji grada imali šest požara, a u Pčinjskom okrugu ukupno 10. Od šest intervencija u Vranju, dva požara imali smo zbog paljenja guma na napuštenom bazenu „Delfin“ i u krugu osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“.

Pored toga imali smo i jedan zapaljen kontejner. Svaki požar je vrlo opasan i izaziva opštu javnu opasnost.

Ne postoji požar koji nije opasan. U blizini vatre može da bude vozilo sa plinskom bocom koja može da eksplodira.

Dakle, svaka paljevina vatre je zakonom kažnjiva – kaže Tašković.

On napominje da vatrogasno-spasilačke ekipe samo ugase požar i da se njihov posao tu završava.

Vatrogasci nisu nadležni za podnošenje krivičnih prijava protiv prekršioca zakona.

Na osnovu izveštaja vatrogasaca, odeljenje preventive iz Sektora za vanredne situacije procenjuje da li treba podneti krivičnu prijavu ili ne.

autor: Aleksandar Aca Stojković
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: