Vlada Švajcarske sa 260.000 evra podržava razvoj eUprave

Lokalne vesti - Utorak 22.10.2019 - 10:51

Vranje / Surdulica -Tridesetpet lokalnih samouprava u Srbiji će uz podršku Vlade Švajcarske preko programa Swiss PRO imati mogućnost da unaprede kapacitete za elektronsku upravu i pružanje elektronskih usluga građanima i privredi.

Među opštinama u projektu i Surdulica. Foto: S.Tasić/OK Radio Među opštinama u projektu i Surdulica. Foto: S.Tasić/OK Radio

Ukupna podrška u vrednosti od preko 260.000 evra će omogućiti građanima da dobiju lakši i brži pristup pravima i uslugama koje su u nadležnosti lokalne administracije.

Pored sredstava za nabavku opreme, program će pružiti tehničku podršku za razvoj i uspostavlјanje internih procesa, regulativa i upravlјačkih struktura za unapređenje eUprave i pružanje eUsluga građanima i privredi.

Podršku za  unapređenje e Uprave i/ili eUsluga dobile susledeće lokalne samouprave: Aleksandrovac, Babušnica, BelaPalanka, Bojnik, Bor, Čačak, Ćuprija, Dimitrovgrad, Golubac, Ivanjica, Jagodina, Kosjerić, Kragujevac, Kraljevo, Krupanj, Loznica, Mali  Zvornik, Medveđa, Nova Varoš, Novi Pazar, Osečina, Rača, Ražanj, Rekovac, Šabac, Smederevska Palanka, Sokobanja, Surdulica, Svilajnac, Tutin, Vladimirci, Vlasotince, Vrnjačka Banja, Žagubica i Zaječar.

Ove lokalne samouprave će kroz odobrene projekte raditi na razvoju eUsluga poput elektronskog podnošenja zahteva za upis u vrtić ili za poljoprivredne subvencije, prijava vezanih za poreze, izdavanjepotvrda, pristup informacijama od javnog značaja i pravnu pomoć, do prijavljivanja komunalnih problema i žalbi građana.

Podržane su i aktivnosti usmerene ka uspostavljanju ili unapređenju elektronskih pisarnica, uvođenju eArhiva, postupanja po osnovu eZUP-a, u cilju poboljšanja efikasnosti lokalne uprave i uštede vremena i novca građanima.  Takođe, za 20 projekata je odobrena opciona tehnička podrška, kojom će biti obezbeđena pomoćna tehnologija za osobe sa invaliditetom, kao i uspostavljeni ili unapređeni sistemi za veće učešće građana kroz eUčešće i eRaspravu.

- Vlada Švajcarske i Vlada Srbije, kroz program Swiss PRO nastoje da pruže podršku lokalnim samoupravama u ciljupovećanjaodgovornosti, transparentnosti i efikasnosti u obezbeđivanju boljeg pristupa uslugama i pravima svih građana.

U saradnji sa relevantnim nacionalnim institucijama, nastavićemo da podržavamo realizaciju projekata kojima se razvijaju eUprava i eUsluge, a ključno je da gradovi i opštine imaju suštinsko vlasništvo nad procesima koje zajedno sprovodimo, kako bi ostvareni rezultati bili i dugoročno održivi - istakla je Ana Nedeljković Belja, nacionalna menadžerka programa Swiss PRO.

Projekti su odobreni u okviru javnog poziva „Da kliknemo zajedno” koji je trajaood 5. jula do 26. Avgusta 2019. godinei bio otvorenza 96 gradova i opština iz regiona Šumadije i Zapadne Srbije i Južne i IstočneSrbije.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: