Vranje domaćin radionice za izradu Akcionog plana JAVNOG ZDRAVLJA

Lokalne vesti - Sreda 21.02.2018 - 11:09

U organizaciji Stalne konferencije gradova i opština (SKGO), u Vranju je u sredu održana radionica za izradu Akcionog plana javnog zdravlja.

Stanković, Stajić i Tanasić na otvaranju radionice FOTO: vranje.org.rs Stanković, Stajić i Tanasić na otvaranju radionice FOTO: vranje.org.rs

Radionici su prisustvovali Jasmina Tanasić, sekretarka odbora za zdravlje i socijalnu politiku SKGO, Aleksandar Stajić, pomoćnik gradonačelnika za zdravstvo, Miroljub Stanković, gradski većnik, kao i predstavnici 13 gradova i opština jugoistočne Srbije.
 
Vranje je među prvim lokalnim samoupravama koje su usvojile ovaj dokument pre roka, usled aktuelne situacije sa epidemijom morbila.

Jasmina Tanasić je rekla da će biti realizovana treća faza u izradi ovog izuzetno važnog, obaveznog planskog dokumeta i da su u skladu sa Zakonom o javnom zdravlju uvedene nove nadležnosti lokalne samouprave u ovoj oblasti.

- Mnogo je zdravstvenih problema, koji se lako i jednostavno mogu rešiti koordinacijom i saradnjom svih aktera na nivou lokalnih samouprava.

Ciljevi svih opština i gradova su isti: unapređenje zdravlja, prevencija bolesti, smanjenje rizika i poboljšanje zdravih stilova života, a razlikuju se samo načini za njihovo ostvarivanje i akteri koji će učestvovati u tome
- dodala je Tanasićeva.  


Aleksandar Stajić, pomoćnik gradonačelnika Vranja, poželeo je gostima dobrodošlicu i uspešnu radionicu koja će dati dobre rezultate.

- Naša lokalna samouprava usvojila je Akcioni plan javnog zdravlja pre 15 dana, koji je instrument za sprovodjenje Strategije javnog zdravlja od 2018. do 2025. godine, usvojenu pre tri meseca.

Akcioni plan je podložan promenama, tako da ćemo ga unaprediti u skladu sa novim trendovima i današnjom radionicom
- istakao je Stajić.
 
O značaju Akcionog plana javnog zdravlja govorio je Miroljub Stanković, gradski većnik.

- Akcioni plan za javno zdravlje prilagođen je našem podneblju i uslovima i sadrži četiri strateška cilja: unapređenje dostupnosti zdravstvene zaštite na primarnom nivou, unapređenje kvaliteta bolničke zdravstvene zaštite na sekundarnom nivou, unapređenje zdravlja stanovništva u saradnji sa nadležnim institucijama i unapređenje stanja životne sredine - naglasio je Stanković.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: