VRANJE: Testiranje na HIV i u ZATVORU

Lokalne vesti - Utorak 29.11.2016 - 09:31

Asocijacija „Duga“ iz Šapca sprovela je u ponedeljak u Vranju akciju testiranja na HIV virus u mobilnoj medicinskoj jedinici na Trgu Staniše Stošića, a testiranje je obavljeno i u Okružnom zatvoru.

Mobilna laboratorija za testiranje na HIV FOTO D. Ristić/OK Radio Mobilna laboratorija za testiranje na HIV FOTO D. Ristić/OK Radio

Ovakav vid testiranja se sprovodi otprilike dva puta godišnje, a prethodna je u Vranju izvedena u maju mesecu ove godine.

Asocijacija „Duga“ testiranje na prisustvo HIV virusa sprovodi uz savetovanje zainteresovanih i ovakav vid medicinske akcije ima svojih prednosti u odnosu na testiranje u zdravstvenim ustanovama.

- Mi svim korisnicima izlazimo u susret u pogledu mesta i vremena testiranja, oni biraju i da li žele da ih testira muška ili ženska osoba, a rezultat, zajedno sa savetovanjem, dobiju za svega pola sata.

U medicinskim ustanovama na rezultate se čeka i po nedelju dana i to je naročito prednost za ljude iz okolnih mesta koji moraju da putuju do ustanove
– kaže za OK Radio Goran Marjanović iz Asocijacije „Duga“.

Za testiranje nije potreban nikakav dokument, ceo proces je potpuno poverljiv i besplatan, a pouzdanost rezultata je 99,9 odsto.

Ekipa asocijacije „Duga“ je u ponedeljak posetila i Okružni zatvor u Vranju, gde su po pozivu izvršili testiranje na prisustvo HIV virusa.

Aleksandar Prica, predsednik UO „Duge“ kaže da je testirano i savetovano pet stražara i osam osuđenika.

- Kao i bilo gde, mi dolazimo i u zatvore, po pozivu uprave ili Ministarstva pravde.

Važno je da niko nije primoran na testiranje, već su svi to obavili dobrovoljno.

Nismo imali nikakvih problema i ostvarili smo odličnu komunikaciju i sa osobljem zatvora, kao i sa osuđenicima
– navodi Prica.

Što se tiče rezultata, etika nalaže da se ne saopštavaju javno nakon obavljenog testiranja.

- U poslednjih mesec dana obavili smo testove na 167 osoba i troje njih su bile HIV pozitivne, što se uklapa u procenjen broj HIV pozitivnih na 1.000 stanovnika.

Kod nas ne dolaze samo osobe koje su bile u riziku od dobijanja HIV-a, već neki dolaze samo radi saveta, a često po savet dolaze i roditelji adolescenata, što je jako pozitivna stvar
– kaže Prica.

Za samo pola sata akcije u Vranju, aktivisti Asocijacije „Duga“ izvršili su 17 testiranja i savetovanja, dok podaci ZZJZ u Vranju pokazuju da se na godišnjem nivou u toj ustanovi obavi prosečno šezdesetak testiranja.

 

    

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: