Vranjski izviđači i ruski humanitarci izveli OBUKU ZA SPAŠAVANJE

Lokalne vesti - Ponedeljak 12.03.2018 - 08:37

U organizaciji Odreda izviđača „Zavičaj 1093“ iz Vranja, a u saradnji sa Rusko – srpskim humanitarnim centrom (RSHC) iz Niša, organizovan je prvi zimski kamp na Besnoj Kobili.

Obuka na 1.850 metara nadmorske visine FOTO: Odred izviđača „Zavičaj 1093“ Obuka na 1.850 metara nadmorske visine FOTO: Odred izviđača „Zavičaj 1093“

Pod rukovodstvom Jovana Kocevskog, starešine vranjskih izviđača i tima instruktora iz RSHC, održana je i obuka za spašavanje u zimskim uslovima.

Sedmoro mlađih brđana (izviđača preko 18 godina) i troje spasilaca RSHC je na Besnoj Kobili provelo prvih šest dana marta.

Prema rečima Kocevskog, ovo je prvi ovakav kamp u istoriji izviđaštva na Balkanu.

- Izveli smo nekoliko setova praktičnih vežbi, počevši sa podizanjem kampa i skloništa za smeštaj u uslovima temperatura do minus 40 stepeni.

Imali smo i čitav set vežbi upotrebe adekvatne opreme za transport povređenih u snežnim vremenskim nepogodama, zatim obuku za slučaj lavine, kao i izradu igloa.

Učesnici su imali i proveru svojih psiho-fizičkih mogućnosti za rad u ekstremnim uslovima i to sve na 1.850 metara nadmorske visine
– kaže Kocevski.

On dodaje da su obuku vršili eksperti iz RSHC, licencirani za te aktivnosti, tako da je obuka bila na najvišem mogućem nivou.

- Kako je ovo prva naša ovakva akcija imali smo određenu dozu straha, ali je on sa prvog uspešno realizovanog zadatka nestao, tako da je opšti utisak da je akcija više nego uspela jer smo uradili i više od planiranog.

Konkretno, noćenje u napravljenom skloništu pod snegom nije bilo planirano, ali smo iskoristili situaciju nanosa vetra, pa smo iskopali prostoriju tri sa tri metra i tu smo prenoćili
– navodi Kocevski.
 

    

    

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: