VRAŽJI KAMEN čudo prirode i konkurencija ĐAVOLJOJ VAROŠI (FOTO)

U fokusu - Subota 18.01.2020 - 14:23

Pravu turističku atrakciju na krajnjem jugu Srbije predstavlja crkvica posvećena rođenju Presvete Bogorodice podignuta u 14. veku na Vražjem kamenu kod Trgovišta.

Turistički potencijali Trgovišta. Foto: S.Tasić, OK Radio Turistički potencijali Trgovišta. Foto: S.Tasić, OK Radio

Lokalitet Vražji kamen podseća na mnogo poznatiju Đavolju varoš kod Kuršumlije, a čine ga kamene kupe, njih desetak, koje su visoke i pedesetak metara.

U narodu gornje Pčinje živo je verovanje da Bogorodica u crkvi leči neplodnost kod žena.

Prema jednom predanju, đavoli su hteli da preokrenu tok Pčinje koja ispod teče, prema Bugarskoj i zato su kod sela Šajince pokušali da spoje njene obale.

Dovlačili su sa pčinjskih brda čitave stene, ali ćudljiviju reku nisu mogli da pobede. Najzad su otišli u Končuljsku klisuru, prema Kosovskom Pomoravlju.

Tamo su među kamenjem našli pravi gorostas. Uprtili su ga na leđa i vratili se natrag. No, kamen je bio veoma težak i na putu su često odmarali. Kad su stigli blizu Trgovišta, zapevali su prvi petlovi.

Đavoli su onda bacili kamen pored jedne vodenice i nestali. I tako tog jutra pored reke osvanu Vražji kamen.

Crkvu Presvete Bogorodice je u 14. veku podigao srpski vlastelin Dejan Marković uz blagoslov Cara Dušana
, čijom je sestrom Teodorom Dejan bio oženjen.

Bogorodičina crkva se danas nalazi pod zaštitom, kao spomenik kulture od velikog značaja.

Prema jednom drugom predanju, narod je zidao crkvu kraj Pčinje i što bi sagradili preko dana, to bi đavoli u toku noći u ženskoj marami izneli na Vražji kamen. I tako je postala crkva na Vražjem kamenu.


Kruže priče da žene koje ne mogu da imaju porod dolaze, i kada nema nikog u crkvi nastružu malo praha fresaka i to piju, verujući da će potom dobiti porod.

Za opštinu Trgovište, koja je jedna od najnerazvijenijih u Srbiji, Vražji kamen je od izuzetnog značaja, predstavlja mesto koje pohode brojni hodošasnici i turisti.

 

Foto Galerija

Vražji kamen

OK Radio

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: