ZAŠTITNIK: Tek svako 10. nasilje ide na sud

Lokalne vesti - Petak 21.04.2017 - 11:10

Žene su te koje najčešće trpe nasilje u porodicci, ukazano je na tribini koju je u Vranju održao Zaštitnik građana, u kontekstu zaštite žena i dece od nasilja u porodici i partnerskim odnosima.

Tričković i Stevanovićeva na tribini. Foto: S.Tasić/OK Radio Tričković i Stevanovićeva na tribini. Foto: S.Tasić/OK Radio

Novi zakon koji se tiče zaštite žena i dece počinje da se primenjuje 1. juna, a susret Zaštitnika građana, sa predstavnicima centara za socijalni rad, policije, zdravstvenih ustanova, sudova i tužilaštava iz Pčinjskog okruga, bio je posvećen pitanju spremnosti svih nadležnih ustanova i institucija u sistemu zaštite žena i dece da spreče i suprotstave se nasilju.

Gordana Stevanović, zamenica Zaštitnika građana za prava deteta i rodnu ravnopravnost, navela je da se u proteklih nekoliko godina ova institucija dosta bavila pomenutom problematikom u srpskom društvu.

- Žene su te koje najčešće trpe nasilje u porodici, ali se ono dešava i muškarcima, i u takvim situacijama svi mi bi trebalo da reagujemo.

Procentualno su žene  te koje više trpe nasilje u porodici, i naša zapažanja su takva da su se institucije do sada samo u okviru svog sistema bavile ženom žrtvom nasiljem.

Sada je potrebno uspostaviti bolju saradnju institucija, koje će između sebe imati bolji protok informacija, jer kada  sve nadležne institucije imaju potrebne informacije, može se bolje pristupiti zaštiti žene žrtve nasilja
- ukazuje Stevanovićeva.

Rezultati istraživanja koje je sproveo Zaštitnik građana pokazuju da je mali broj osuđujućih presuda za nasilnike, u odnosu na broj prijavljenih slučajeva nasilja.

U svega 10 odsto slučajeva nakon prijavljivanja nasilja, tužilaštvo je procenilo da ima elemenata za pokretanje krivičnog postupka.

Dejan Tričković, predsednik Skupštine Vranja, dodaje da će lokalna samouprava u Vranju uvek podržati sve što se tiče borbe protiv bilo koje vrste nasilja.

- Činimo napore koliko god je moguće da utičemo na rešavanje problema nasilja.

Uvek je dobro razgovarati, i ukazati na to šta je dobro,  a šta treba menjati  u radu institucija koje se bave ovom problematikom
- smatra Tričković.

Cilj ove tribine je da se pošalje jasna poruka da se nasilje neće tolerisati, kao i da se osnaže žrtve i građani uopšte da prijavljuju nasilnike.

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: