"Medijska scena u Srbiji je prljavija nego ikada"

Zivot i stil - Subota 03.11.2018 - 10:38

Profesor novinarstva Rade Veljanovski ocenio je da je medijska scena u Srbiji u proteklih nekoliko godina "prljavija nego ikada".

Totalno srozavanje štampe FOTO: Profimedia Totalno srozavanje štampe FOTO: Profimedia
"Ovakvo srozavanje štampe uvod je u narastanje autoritarnosti i novog totalitarizma", rekao je Veljanovski na regionalnoj naučnoj konferenciji "Verodostojnost medija" na Filozofskom fakultetu u Tuzli.
 
Podsetio je na istraživanja koja su pokazala da je dnevni list "Informer" iz Beograda na 302 naslovne stranice objavio 362 lažne vesti, a list "Alo" na 358 naslovnih strana 237 lažnih vesti. 
 
"Lažnih vesti je uvek bilo, ali sada ih ima više nego ikada. Bilo kakva kaznena politika ne može da bude lek za suzbijanje lažnih vesti, i jedini izlaz je u medijskom obrazovanju publike, koja treba da nauči da prepoznaje istinu i laž. To je najbolja mogućnost da manipulacije budu neisplative i politički nekorisne", naveo je Veljanovski. 
 
Vljanovski je ocenio i da je veoma problematičan i sam termin "lažne vesti": "Ili govorimo o vestima ili govorimo o lažima. Vesti su vesti, a laži su laži". 
 
Devetu naučnu konferenciju "Verodostojnost medija" organizovao je Filozofski fakultet Univerziteta u Tuzli, uz podršku Misije OEBS-a u Bosni i Hercegovini.
B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: