Medved istančanog ukusa – voli grožđe „pino noar“

Zivot i stil - Nedelja 29.09.2019 - 12:55

Vlasnici porodičnog vinograda „Navaro“, primetili su crnog medveda koji godinama uživa u vinogradu koji se prostire na 40 hektara. Za njegovim noćnim posetama, ostaju vidljivi otisci šapa i prazna loza.

„medved će otići tamo gde medved želi“ FOTO: Profimedia „medved će otići tamo gde medved želi“ FOTO: Profimedia
Ali ovog leta, vinograd „Filo“ u Kaliforniji prvi put je zabeležio posetu medveda na sigurnosnim kamerama. Video prikazuje veliku životinju kako se okreće i zaustavlja da lovi vinove loze.
 
Izbirljivi medved jede samo grožđe sorte pino noar, uprkos činjenici da se u vinogradima "Navarro Vineyards",  uzgaja osam sorti grožđa i pažljivo bere plod vinove loze, rekao je Aron Benet suvlasnik porodičnog posla.
 
„Drago mi je što on voli najskuplje vino koje uzgajamo, ali to je kap u kanti za nas. Drago nam je što ga imamo. Ova sorta grožđa gaji se u zabačenom delu vinograda koji je na najvišoj nadmorskoj visini, pa je pretpostavka da je medvedu to najdostupnije ili da je grožđe tamno i lako ga je prepoznati, a možda i medved ima dobar ukus“, rekao je Benet.
 
Poljoprivredni arhitekti predložili su dodavanje „medvedskih merdevina“, ograde za vinograd rađene posebno za dobrodošlicu medvedima i promovisanje prirodnog ekosistema.
 
Uostalom, „medved će otići tamo gde medved želi“, rekao je Benet.
 
Kada su zabeležili kretanje medveda na video snimku, Benet i njegova porodica objavili su kompilaciju poseta medveda i drugih životinja vinogradu. Sadržaj su podelili na Fejsbuku.
 
Snimak je imao oko 10 000 pregleda. 
 
Porodični biznis se ponosi transparentnošću i odnosima sa kupcima, a to uključuje način na koji žive u skladu sa prirodom.
 
Benet napominje da očekuje da će se medved vratiti još nekoliko puta pre nego što sezona žetve počne, a traktori i njihova jaka svetla uplaše sve životinje u blizini.
 

RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: