Mesto u Republici Srpskoj u centru pažnje zbog sonde koja će sleteti na Mars

Zivot i stil - Sreda 29.07.2020 - 13:56

Stanovnici male opštine Jezero, nedaleko od Mrkonjić Grada, sutra će biti u fokusu pažnje svetske javnosti, jer Američka svemirska agencija lansira sondu "Persiverens", koja treba da sleti na Mars i to u krater Jezero, koji je ime dobio po toj maloj opštini u RS.

Krater na Marsu dobio naziv Krater na Marsu dobio naziv "Jezero" FOTO: Getty Images
Načelnica Jezera Snežana Ružičić kaže da se već nekoliko meseci pripremaju za dan lansiranja i ističe da je bila planirana velika manifestacija, ali da je morala da bude otkazana zbog  virusa korona, prenose banjalučke Nezavisne.
 
Umesto toga, biće organizovano onlajn praćenje lansiranja preko aplikacija i društvenih mreža.
 
Ružičić ističe da pripreme traju još od kada joj je Erik Nelson, ambasador SAD u BiH, u Jezeru uručio zvaničan dopis NASA da je upravo krater Jezero na Marsu odabran kao lokacija na kojoj će rover "Persiverens", nakon spuštanja na Mars, tražiti dokaze da na Marsu postoje mikroorganizmi, što bi potvrdilo da je ta planeta nekad bila nastanjena živim bićima i pogodna za ljudski život.
 
Ona kaže da će praćenje lansiranja, leta sonde, spuštanja u krater Jezero i naučne aktivnosti koje će uslediti trajati nekoliko narednih godina.
 
Na sajtu NASA istaknuto je da je ovo njihova najvažnija misija, a opština Jezero je navedena na sajtu, u objašnjenju po čemu je krater na Marsu dobio ime.
 
Ken Ferli, glavni inženjer misije, izjavio je da je srećan što će krater Jezero biti početak budućeg naseljavanja Marsa i zbog činjenice da je dobio ime po jednoj maloj opštini.
Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: