Ministar ide na porodiljsko odsustvo ZA PRIMER

Zivot i stil - Sreda 15.01.2020 - 12:26

Japanski ministar za zaštitu životne sredine Šinjiro Koizumi saopštio je da će uzeti porodiljsko odsustvo, jer želi da postane uzor zaposlenim očevima u toj zemlji.

Spreman za porodiljsko odsustvo: Šinjiro Koizumi FOTO: Twitter Spreman za porodiljsko odsustvo: Šinjiro Koizumi FOTO: Twitter
Koizumi je sin harizmatičnog bivšeg premijera Junišira Koizumija, a mnogi ga vide kao budućeg lidera. 
 
Rekao je da ćee uzeti oko dve nedelje odmora u toku tri meseca, nakon što mu se ovog meseca rodi prvo dete, prenosi Rojters.
 
Japanski premijer Šinzo Abe pokušava da ohrabri više muškaraca da uzmu porodiljsko odsustvo, a firme da omoguće bolji balans između posla i privatnog života, u okviru programa „Viminomiks“ za podsticanje zaposlenosti žena.
 
Pojedini poslanici kritikovali su Koizumijevu odluku, navodeći da njegov prioritet treba da bude obaveza prema društvu.
 
Koizumi je istakao da je odlučio da bude primer drugim muškarcima, ali da mu nije bilo lako uporedi svoje odgovornosti kao ministra sa onima kao oca.
 
„Podaci pokazuju da 80 odsto muškaraca kada se zaposle kažu da bi voleli da uzmu porodiljsko odsustvo, ali samo šest odsto to zaista učini“, rekao je Koizumi.
 
Dodao je da sad razume da mnogi drugi muškarci imaju istu dilemu kao on i da žele da uzmu odsustvo, ali ne mogu.
 
Politika porodiljskog odsustva u Japanu je među najboljim u svetu i obezbeđuje muškarcima i ženama delimično plaćeno odsustvo u trajanju od godinu dana, ili više, ako ne postoji javni sistem brige o deci.
 
Za vladine službenike uslovi su još povoljniji. Prema vladinim podacima, samo šest odsto očeva uzima porodiljsko odsustvo, a većina od njih manje od nedelju dana, što je ipak dvostruko više nego proteklih godina, ali i dalje daleko od 13 odsto koliko je vlada zacrtala za 2020. godinu.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: