Na aukciji dela prenetih iz nacističke Nemačke u SAD

Zivot i stil - Utorak 05.03.2019 - 13:23

Oko 200 umetničkih dela iz kolekcije jevrejskog advokata Ismara Litmana, koja su tajno prebačena iz nacističke Nemačke u SAD, biće na aukciji u Njujorku.

Crteži, bakropisi i litografije FOTO: AP Crteži, bakropisi i litografije FOTO: AP
U ponudi u akcijskoj kući „Svon galeris“ uglavnom će biti crteži, bakropisi i litografije koji su pripadali kolekciji od oko 6.000 umetničkih dela koliko ih je Litman sakupio.
 
Na aukciji će biti ponuđena dela koje je iz Nemačke pre Drugog svetskog rata izneo Litmanov sin, koji se nastanio u Teksasu, prenosi AP.
 
Potpredsednik aukcijske kuće Tod Vejman rekao je da je kolekcija značajna zbog jedinstvenog fokusa na nemačke radove.
 
Litman se družio s mnogim umetnicima čija je dela prikupljao, kao što su Oto Miler i Hajnrih Tišler, ali restrikcije jervejskim advokatima, koje su uvedene sa dolaskom nacista na vlast, dovele su do propasti Litmanove prakse.
 
Ismar Litman je izvršio samoubistvo 1934. godine.
 
Njegov sin Edvard, koji je emigrirao u SAD 1933. godine, vratio se u Nemačku nakon smrti oca i uspeo da prebaci oko 800 dela u SAD, rekao je sin Edvarda Litamana, 81-godišnji Džon Litman.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: