Hag ne pušta Mladića, Moskva zbunjena

Nacionalne vesti - Sreda 17.05.2017 - 06:44

Zvanična Moskva je saopštila da je odbijanje Haškog tribunala da privremeno pusti na slobodu Ratka Mladića zbog lečenja u Rusiji izaziva zbunjenost.

Odbrana tražila da se Mladić leči u Rusiji FOTO: Printscreen Odbrana tražila da se Mladić leči u Rusiji FOTO: Printscreen

"Odbijanje da se Srbin Mladić prebaci na medicinski tretman je ilustrativno za Hašku pravdu.

Prethodno je Tribunal odobravao privremeno puštanje na slobodu osuđenika zbog mnogo manje ozbiljnih razloga.

Zbog toga, odluka Tribunala i njihovi argumenti mogu da izazovu samo zbunjenost", saopštilo je Ministarstvo, prenosi Tass.

Haški tribunal odbio je u petak da Ratka Mladića pusti na privremenu slobodu radi lečenja u Rusiji, jer i pored garancija ruske vlade nije uveren da će se vratiti, i jer smatra da on ima adekvatan medicinski tretman u pritvorskoj jedinici tog suda u Sheveningenu.

Odbrana Mladića tražila je hitnu dozvolu sudskog veća da mu se omogući lečenje u Rusiji jer mu se, kako tvrde Mladićevi branioci, zdravstveno stanje drastično pogoršalo u pritvoru, te da je to jedini razuman i human način koji može da osigura da on živ dočeka prvostepenu presudu.

Svoj zahtev potkrepili su medicinskom dokumentacijom i mišljenjima brojnih stručnjaka, kao i garancijama ruske ambasade u Holandiji da će u Rusiji biti poštovani svi uslovi koje u slučaju odobrenja lečenja postavi Tribunal, kao i da će Mladiću biti zagarantovana lična bezbednost.

Tim povodom, kako se navodi u podnesku tribunala, Ministarstvo spoljnih poslova Holandije je ukazalo da u slučaju odobrenja privremenog puštanja na slobodu, ono ne može da počne pre nego što Mladić bude prebačen u Rusiju, a bilo bi okončano njegovim vraćanjem u Tribunal u Hagu.

Tužilaštvo Haškog tribunala uspotivilo se zahtevu Mladićevih branilaca, jer smatra da Mladić ne ispunjava uslove za lečenje na privremenoj slobodi budući da je bio u višegodišnjem bekstvu tokom kojeg mu je, prema navodima tužilaštva, zdravstveno stanje veoma narušeno, dok u pritvoru tribunala sada ima adekvatan lekarski tretman.

Sudsko veće sudije Alfonsa Orijea, koje do kraja godine treba da mu izrekne prvostepenu presudu, smatra da Mladić nije ispunio uslove za puštanje na slobodu i nije uvereno da će se vratiti u Tribunal. Takođe smatra da u pritvorskoj jedinici ima adekvatan medicinski tretman.

Suđenje Mladiću počelo je u maju 2012. godine, a okončano u decembru prošle godine.

Prvostepena presuda trebalo bi da mu bude izrečena do novembra 2017, a čeka je u pritvoru haškog tribunala.

Mladić je nakon višegodišnjeg bekstva bio uhapšen u Srbiji i izručen u Hagu u maju 2011.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: