Karađorđevićima 500.000 evra umesto Belog dvora

Nacionalne vesti - Četvrtak 29.11.2018 - 11:22

Upravni sud poništio je rešenje kojim se odbija zahtev Karađorđevića za povraćaj ili obeštećenje za kompleks Belog dvora, pa će Agencija za restituciju ponovo odlučivati o njihovom zahtevu i doneće odluku o finansijskoj nadoknadi, prenose Novosti.

Upravni sud poništio prethodno rešenje FOTO: YouTube printscreen Upravni sud poništio prethodno rešenje FOTO: YouTube printscreen
Maksimalna zakonska naknada i za Dvor i za ostalu imovinu naslednika kralja Aleksandra može da bude pola miliona evra. Sud je, kako je potvrdio advokat Zoran Živanović, odlučivao po žalbi zastupnika kraljevske porodice na rešenje Ministarstva finansija, kao drugostepenog organa.
 
On je to poništio i naložio da Ministarstvo ukine prvostepeno rešenje Agencije, kojim se potpuno odbija zahtev Karađorđevića. Tačno je da je rešenje poništeno, jer, po mišljenju Upravnog suda, Karađorđevići nemaju pravo na naturalni povraćaj Belog dvora, ali imaju na obeštećenje, rekla je „Novosti“ Ivana Živković, direktor Područne jedinice Beograd Agencije za restituciju.
 
To znači da država definitivno ostaje vlasnik Dvora, a da će Karađorđevići dobiti naknadu kada se donesu odluke o obeštećenju i za drugu imovinu na koju imaju zakonsko pravo. Buduća namena Belog dvora biće određena posebnim zakonom.
Danas, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: