Knežević: Nismo dobili protokol Štrajkačkog odbora Fijata za pregovore

Nacionalne vesti - Ponedeljak 17.07.2017 - 11:16

Ministar privrede Srbije Goran Knežević izjavio je danas da u Ministarstvo i Vladu Srbije nije stigla verzija protokola za pregovore sa poslodavcem koju Štrajkački odbor firme "Fijat Krajsler automobili Srbija (FCA)" u Kragujevcu kaže da je uputio u petak, 14. jula.

Knežević: Vlada nije pregovarač u rešavanju krize u Knežević: Vlada nije pregovarač u rešavanju krize u "Fijatu" FOTO: D. Ristić/OK Radio

"Taj protokol nije stigao do Vlade i Ministarstva privrede. Proverio sam jutros: nemamo nikakav predlog protokola od njih.

Ali, to ne znači da prekidamo razgovore i da ne želimo da razgovaramo. Spremni smo da razgovaramo, da ih spojimo s poslovodstvom Fijata, i da reše svoje probleme", rekao je Knežević za Radio-Televiziju Srbije.

Knežević je naveo da su plate radnika FCA male, da treba da se povećaju i da će se na tome insistirati, ali je naglasio da Vlada Srbije to ne može garantovati.

Kako je naveo, do sada je od četiri zahteva Štrajkačkog odbora, rukovodstvo "Fijata" prihvatilo dva - u vezi s organizacijom posla i plaćanjem troškova gradskog prevoza.

“A u vezi s bonusom i povećanjem plata, možemo samo da posredujemo”, dodao je ministar.

On je istakao da u vlada nije pregovarač u rešavanju krize u "Fijatu", da ne navija ni za koga, niti je na strani investitora.

Kako je istakao, štrajk bi trebalo da se prekine što pre jer je to u interesu svih, a Vlada Srbije je tu da radnike i poslodavca "dovede za sto".

Štrajk 2.000 radnika firme FCA ušao je u 15. dan, a pošto još nema pregovora, Štrajkački odbor danas treba da odluči šta će dalje.

Krajem prošle sedmice, Ministarstvo privrede Srbie je predložilo štrajkačima protokol koji su oni odbacili pošto je Štrajkački odbor ocenio da je to bio predlog za prekid štrajka, a ne za pregovore, te je Vladi ponudio svoju verziju u petak.

Štrajk u FCA počeo je 27. juna zbog zahteva radnika da poslodavac poveća plate, reorganizuje rad, isplati bonus efikasnosti i plaća dodatne troškove prevoza.
 

Insajder, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: