"Moj prilog proslavi - Burundi povukao priznanje Kosova"

Nacionalne vesti - Subota 17.02.2018 - 10:42

Beograd -- Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je Burundi povukao priznanje Kosova kao nezavisne države.

Ivica Dačić sa kolegom iz Burundija FOTO: Tanjug/MIP Ivica Dačić sa kolegom iz Burundija FOTO: Tanjug/MIP

"Ovih dana u Prištini se obeležava desetogodišnjica od jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova. Želim da dam prilog. Doneo sam notu Ministarstva inostranih poslova Burundi gde oni povlače priznanje Kosova", rekao je Dačić na vanrednoj konferenciji za novinare u Ministarstvu spoljnih poslova.

Dačić kaže da je na taj način pokazao koliko je krhka nezavisnost Kosova i koliko je "lažna" lista od 116 zemalja koju organi Kosova prikazuju svojim građanima.

"Pozivam ih da pokažu papire svih 116 zemalja. Na toj listi su zemlje koje uopšte nisu priznale Kosovo", istakao je Dačić, navodeći da se pitanje Kosova ne može rešiti bez dogovora sa Srbijom.

On je poručio da će nastaviti borbu za državne i nacionalne interese.

"Nismo velika sila, ali od Kosova smo svakako veći", poručio je Dačić.Kosovski predsednik Hašim Tači i šef diplomatije Bedžet Pacoli objavili su ranije da je Barbados priznao Kosovo što je, kako navode, "najbolji rođendanski poklon".

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo je potom protestnu notu Ministarstvu inostranih poslova i spoljne trgovine Barbadosa.

Kosovo je 2008. godine proglasilo nezavisnost, što je do sada priznalo nešto više od 100 zemalja sveta. Od tada Kosovo je postalo član nekoliko međunarodnih organizacija poput MMF-a, Svetske banke i FIFA, ali ne i deo Ujedinjenih nacija.

Među zemljama Evropske unije koje nisu priznale Kosovo su Španija, Slovačka, Kipar, Grčka i Rumunija, a kada je reč o svetskim silama to su, između ostalog, Rusija, Kina, Brazil i Indija.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: