Opterećeni odnosi SAD i SRB zbog slučaja 2008.

Nacionalne vesti - Utorak 06.12.2016 - 13:53

Beograd -- Ambasada SAD, povodom ukidanja prvostepene presude optuženim za paljenje njihove ambasade u Beogradu, navodi da taj slučaj "opterećuje bilateralne odnose".

Američka ambasada ponovo poziva na ispitivanje činjenica Američka ambasada ponovo poziva na ispitivanje činjenica

Američka ambasada navodi kako poštuju vladavinu prava, ponavljaju poziv za ispitivanje činjenica.

"Mi poštujemo vladavinu prava u Srbiji, ali ovaj slučaj još uvek nije okončan od 2008. godine i opterećuje naše bilateralne odnose.

Ponavljamo poziv za sveobuhvatno ispitivanje činjenica i očekujemo da će pravda biti zadovoljena u najkraćem mogućem roku", rečeno je za B92 u Ambasadi SAD..

Apelacioni sud ukinuo je prvostepenu presudu kojom su osmorica optuženih osuđeni na uslovne kazne od šest do 10 meseci zbog paljenja ambasade SAD.

Ambasada SAD je zapaljena 2008. godine posle mitinga "Kosovo je Srbija", a Apelacioni sud je naložio da se osuđenima suđenje ponovi.

Međutim, sud je potvrdio presudu Draženku Nikoliću koji je zbog nasilničkog ponašanja uslovno osuđen na pet meseci zatvora s rokom provere od dve godine.

Istom odlukom potvrđena je oslobađajuća presuda Aleksandru Erceru i Dušanu Sedlaru.

Oni su, za razliku od ostalih, pravosnažno oslobođeni optužbi da su 21. februara 2008. godine ispred ambasade SAD u Beogradu izvršili krivično delo teško delo protiv opšte sigurnosti.

Prema Mladenu Nebrigiću postupak je obustavljen zbog smrti, tako da će se na ponovljenom suđenju na optuženičkoj klupi Višeg suda u Beogradu naći sedmorica optuženih.

To su Dejan Vučković, Đorđe Tomin, Nikola Kosanović, Filip Backović, Dragan Marinkov, Marko Novitović i Milan Tomas.

Oni su optuženi da su ispred objekta ambasade SAD "opšte opasnom radnjom izazvali opasnost za život i telo ljudi i imovinu većeg obima".

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: