Otkriveno novih 100 tona opasnog otpada

Nacionalne vesti - Utorak 13.03.2018 - 07:58

Više od 100 tona otpada, za koji se sumnja da je opasan, pronađeno je neadekvatno uskladišteno u okolini Pančeva, pored međunarodne pruge za Rumuniju, na lokaciji firme "Eko 21", koja je registrovana za njegov tretman, izjavio je ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan.

Lokalne zajednice nemaju mogućnost da se brinu o opasnom otpadu FOTO: Pixabay Lokalne zajednice nemaju mogućnost da se brinu o opasnom otpadu FOTO: Pixabay

“Vlasnik firme 'Eko 21' se nalazi u inostranstvu. Proverićemo još jednom da li su poštovani uslovi za registraciju firmi za upravljanje otpadom", izjavio je Trivan na konferenciji za novinare koju je održao na toj lokaciji.

Protiv kompanije EKO-21 je u aprilu 2017. pokrajinski Sekretarijat za zaštitu životne sredine podneo krivičnu prijavu zbog nezakonitog skladištenja 107,89 tona opasnog otpada, zbog čega je ova firma ostala bez dozvole za remedijaciju, odnosno sanaciju zagađenja.

Prema podacima Agencije za privredne registre vlasnik firme EKO21 iz Pančeva je Ljubomir Milićević.

U Srbiji ima 113 firmi registrovanih za upravljanje otpadom, ali se, prema rečima ministra, samo mali procenat ozbiljno bave ovim poslom.

“U Srbiji se godišnje proizvede od 150.000 do 230.000 tona opasnog otpada, a podaci govore da se ne preradi ili izveze sva količina, što znači da je ostatak negde odložen", rekao je Trivan.

On je naveo da lokalne zajednice nemaju finansijske mogućnosti da brinu o opasnom otpadu zbog čega država mora da se uključi u rešavanje tog problema.

“Srbija nema postrojenja za preradu opasnog otpada, a po novom propisu firma koja proizvodi otpad moraće da do kraja prati da li ga je ovlašćeni operater zbrinuo na adekvatan način ili izvezao”, rekao je Trivan.

Pokrajinski sekretar za zaštitu životne sredine Vladimir Galić izjavio je da je nelegalno skladištenje opasnog otpada u stvari "biznis ljudi koji su shvatili da mogu da se bogate preko noći, na štetu zdravlja građana".

Galić je objasnio da firme poput te mogu jeftino da iznajme prostor, kao što je onaj koji je danas otkriven na teritoriji Pančeva, i da za vrlo malo novca kupe određena postrojenja, a potrebna im je samo polisa osiguranja, a ne bankarska garancija za tretman otpada.

"Oni sve to obezbede za par hiljada evra, otpad nelegalno skladište i zbrinjavaju više stotina tona potencijalno opasnog otpada tako što ga jednostavno bace, umesto da ga tretiraju ili izvezu, za šta su se obavezali ugovorom", rekao je Galić.

Goran Trivan je istakao da će predložiti da se pooštre kazne za to krivično delo, koje sada iznose od šest meseci do pet godina zatvora. Trivan je ocenio da je država 20 do 30 godina gurala glavu u pesak pred ovim problemom.

Prvi prioritet Ministarstva za zaštitu životne sredine su,prema njegovim rečima, otpadne vode, a od 300 potrebnih sistema za preradu, samo pet rade na zadovoljavajući način.

Podsetimo, krajem decembra prošle godine, u Obrenovcu na jednoj lokaciji pronađeno 25 tona nezakonito zakopanog opasnog otpada, a krajem januara ove godine u Novom Sadu je otkriveno  1.080 tona toksičnog otpada.

Insajder, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: