Posle četiri sata – kraj sednice RIK, "čestitke Vučiću"

Nacionalne vesti - Petak 21.04.2017 - 06:42

Na sednici Republičke izborne komisije usvojen je izveštaj o konačnim rezultatima izbora za predsednika Srbije i upućene su čestitke Aleksandru Vučiću.

Rasprava prekinuta čestitkom Vučiću FOTO: OK Radio Rasprava prekinuta čestitkom Vučiću FOTO: OK Radio

Sednica je trajala skoro četiri sata i obeležila je duga rasprava članova RIK o načinu na koji su sprovedeni izbori.

Tanjug je preneo da na sednici prisustvuje 26 od 28 članova. Za potvrđivanje izveštaja RIK o rezultatima izbora je glasalo 19 članova, a devet je bilo protiv.

Predstavnik pokreta Dosta je bilo Ivan Ninić je potom upitao kako će se odlučivati o eventualnim prigovorima na ovu odluku, ušao u polemiku sa predsednikom RIK Vladimirom Dimitrijevićem, koji je to prekinuo i čestitao Aleksandru Vučiću.

"Čestitam Aleksandru Vučiću u svoje lično ime i u ime RIK i želim mu puno uspeha u daljem radu", istakao je Dimitrijević.

Rasprava je u jednom momentu prekinuta pošto je predsedavajući, predsednik RIK Vladimir Dimitrijević napustio sednicu, a niko od zamenika nije želeo da preuzme vođenje sednice.

Predstavnica SRS u RIK Željka Radeta rekla je da će SRS glasati za izveštaj o konačnim rezultatima izbora za predsednika Srbije.

Ona je istakla da ambasador SAD Kajl Skot želi da se izveštaj ne usvoji, da je SRS uvek bila protiv Skota i da će zbog toga verifikovati rezultate koje je prethodno saopštila RIK.

Predstavnik pokreta Dosta je bilo Ivan Ninić je istakao da neće glasati za potvrđivanje izveštaja i naveo da mu i u narednih 50 godina, ako bude živ, neće biti jasno zašto su u RIK proveravani glasovi iz dva džaka i sa nekoliko biračkih mesta, a ne sa svih na kojima je, prema navodima predsedničkog kandidata Saše Jankovića, bilo nepravilnosti.

Polemika članova RIK se u jednom delu odnosila na način sprovođenja izbora na Kosovu i Metohiji, tokom koje je došlo do sukoba dve članice, u kojoj je jedna insinuirala da se njena koleginica "smeje zbog srpskih žrtava", posle čega je zatraženo izvinjenje od predsednika RIK.

Predstavnik DSS je naveo da će "glasati po sopstvenoj savesti".

Prethodno je Tanjug javio da je RIK saopštila da je prema konačnim rezultatima izbora za predsednika Republike Srbije kandidat vladajuće koalicije Aleksandar Vučić dobio 55,08 odsto glasova.

Navedeno je i da je na izborima svoje biračko pravo iskoristili 3.655.365 građana Srbije od 6.724.949 upisanih u birački spisak.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: