Reciklaža kao spas

Nacionalne vesti - Petak 13.12.2019 - 01:15

Još jedna bitna stavka u rešenju problema smeća u Vladičinom Hanu bila je i reciklaža.

Reciklaža je zaživela. Foto: OK Radio Reciklaža je zaživela. Foto: OK Radio

Nadomak Surdulice otvorena je radnja „Eko-plast“, koja se bavi reciklažom plastičnog otpada. Radnja se nalazi u selu Žitorađe i to je prva radnja tog tipa u Pčinjskom okrugu.  

Igor Đorđević, jedan od vlasnika radnje kaže da su u taj biznis uložili preko 100 hiljada evra sopstvenog novca, dok je za kupovinu celokupne linije za reciklažu potrebno oko 250 hiljada evra.

Aleksandar Ivanović, suvlasnik “Eko-plasta” kaže da je obezbeđena sirovina za rad.

- Smanjena količina plastičnog otpada na deponijama koje su, kako kaže, već prepunjene plastičnim bocama i folijama. On je mišljenja da je reciklaža posao budućnosti i da će država kad tad morati da investira u ekološke tehnologije, kako bi ušla u Evropsku uniju - podseća Ivanović.  

Inspektor za Zaštitu životne sredine Radoslav Veličković kaže da u Vladičinom Hanu u poslednjih nekoliko godina ima značajnih pomaka po pitanju zaštite od zagađenja životne sredine.

Mišljenja je da je tome svakako doprinela i reciklaža u obližnjem Žitorađu, ali I angažovanje Por verner vebera. On kaže da je na ulicama sve manje flaša i plastičnih kesa.

Situacija sa komunalnim otpadom na teritoriji opštine Vladičin Han je poslednjih nekoliko godina poprilično dobra i zadovoljavajuća.

Veličković dodaje da uprkos velikim pomacima u oblasti ekologije, još uvek treba raditi na edukaciji stanovništva o ovim temama, jer pored svetlih primera, na terenu se svakodnevno sreće i sa drugačijom praksom.

 

Ovaj tekst proizveden je uz pomoć i podršku opštine Vladičin Hanu okviru projekta “Informisanjem ka podizanju ekološke svesti građana Vladičinog Hana”. Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu isključiva su odgovornost OK Radija i ne izražavaju stavove i mišljenja opštine Vladičin Han.


 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: