Prva hapšenja za zločine OVK?

Nacionalne vesti - Nedelja 30.09.2018 - 12:44

Čitav jedan sprat zatvora u Sheveningenu se prazni, a to je najmanje 12 ćelija, za potrebe Specijalnog suda za Kosovo, izjavio je danas šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Dačić: Čitav jedan sprat zatvora u Sheveningenu se prazni FOTO: OK Radio Dačić: Čitav jedan sprat zatvora u Sheveningenu se prazni FOTO: OK Radio
- To je ekskluzivna vest iz Sheveningena, 100 posto proverena. Znači da taj Sud počinje sa radom i da se očekuju prva hapšenja - rekao je Dačić za Prva TV.
 
Upitan da li očekuje da će se predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači "premestiti" u Sheveningen, s obzirom na njegovu "uzdrmanu poziciju" i nezadovoljstvo u Prištini gde je protiv njega u subotu održan protest jer je, kako tamo kažu, "prodao Kosovo", Dačić je rekao da "ne priča samo o Tačiju, već o većini njih".
 
"Da li će Tači biti taj ili neko drugi, nije bitno, taj Sud počinje sa radom i hitno se traže da se oslobode ćelije. Sigurno ih ne traže da bi ih okrečeli", naveo je Dačić.
 
Upad na Gazivode, čista provokacija
 
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je upad ROSU na Gazivode provokacija, kao i jasno kršenje Briselskog sporazuma, na koje i dalje nema reakcije međunarodne zajednice.
 
- Ne verujem da se u Tačiju probudio turistički duh da obiđe Gazivode, to je provokacija, odnosno kontinuitet postupaka koji su se dešavali u prethodnim mesecima, a koji ruše ionako tešku stečenu stabilnost na KiM - rekao je Dačić, a prenosi "Prva TV".
 
Da se radi o jasnom kršenju Briselskog sporazuma, objašnjava Dačić, podsetio je na period potpisivanja Briselskog sporazuma kada je Ketrin Ešton organizovala sastanak u NATO tokom kojeg je bilo dogovoreno da nikakve bezbednosne snage Kosova ne mogu da dođu na sever Kosova dok se ne ispune dva uslova.
 
Dačić kaže da je on lično prisustvovao tom sastanku i da je to garantovao generalni sekretar NATO, a da su sastanku prisustvovali i predsednik Srbije Alekandar Vučić i predsednik privremenih kosovskih institiucija Hašim Tači.
 
- Prvi uslov je da bude obavešten KFOR, a drugi da se o tome obaveste i saglase predsednici srpskih opština - precizirao je Dačić i dodao da za upad ROSU na Gazivode ne zna da li je KFOR obavešten, jer se sa njihove strane samo javljaju "izvinjenja, propusti i naknadne reakcije", kao i da na to pitanje juče nisu ni odgovorili.
 
- S druge strane EU se nije ni trudila da učestvuje u rešavanju ovog problema, kao što je predsednik Vučić rekao da nije mogao da ih dobije. Samo znam da srpske opštine nisu obaveštene o dolasku ROSU, niti je neko od njih tražio saglasnost - podvukao je Dačić.
 
"EU se oglasila kao neki vrhovni savet sa Tibeta"
 
On je istakao da se "EU oglasila kao neki vrhovni savet sa Tibeta" i govorila o tome da sve strane budu mirne.
 
- Ja ništa ni ne očekujem od EU, ja sam to Vučiću 100 puta rekao, da ne treba računati na to da će se oni truditi da budu objektivni, ne samo EU, nego cela međunarodna zajednica - istakao je šef srpske diplomatije.
 
Prema njegovim rečima, situacija se dosta promenila jer sada svi u svetu shvataju da je prištinska strana onaj deo koji stalno pravi probleme ali, ističe, i dalje nema negativnih reakcija i nema pritiska na tu stranu da se pridržava dogovora.
 
- To je iritirajuće - zaključio je Dačić.
 
Između pet i 10 zemalja povlači priznanje KiM do kraja godine
 
Istovremeno, do kraja godine između pet i 10 zemalja povlači priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije, najavio je Ivica Dačić.
 
Prema njegovim rečima, to je ishod sastanaka koje je srpska delegacija imala protekle nedelje tokom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.
 
Dačić kaže da neke zemlje i ne znaju da su priznale nezavisnost KiM, te je, kako navodi, bio u situaciji da mu ministar spoljnih poslova Somalije kaže da "oni smatraju da je KiM deo Srbije i da podržavaju teritorijalni inegritet".
 
- Ja mu kažem, hej, čoveče, ali vi ste priznali Kosovo - ističe Dačić i dodaje da on aktivno radi na tome da se revidira spisak zemalja koje su priznale Kosovo, ali da se tome protive privremene vlasti u Prištini, jer, kako kaže, "oni to ne smeju da kažu svojim građanima".
 
Dačić podseća i da je tokom sastanaka u UN saznao da Oman, Uganda i Lesoto nisu priznale nezavisnost KiM, a da ih je Priština svrstala u zemlje koje to jesu učinile.
 
Dačić se osvrnuo i na posetu prištinske delegacije u UN i istakao da je Srbija uputila protest UN, kao što je to učinila svake godine do sada, jer, kako objašnjava, prištinska delegacija zloupotrebljava prisustvo u UN.
 
Prema njegovim rečima, prištinsku delegaciju činio je 41 čovek, što je, navodi, delegacija veća od onih koje su imale neke velike države.
Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
 //