Tači: Moraću da potpišem; U PR stigle hitne delegacije

Nacionalne vesti - Četvrtak 11.01.2018 - 13:14

Priština, Vašington -- Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio da će potpisati inicijativu za ukidanje Specijalnog suda, ako ona prođe parlament, jer bi u suprotnom prekršio ustav.

Stižu ozbiljna upozorenja Tačiju FOTO: AP Stižu ozbiljna upozorenja Tačiju FOTO: AP

"To je moja ustavna i zakonska obaveza i ne mogu da negiram ili odbacim volju poslanika", rekao je Tači u intervjuu za Glas Amerike.

Ponovio je da je formiranje tzv. suda za zločine OVK za njega "istorijska nepravda", ali i da, kako je rekao, proces koji on vodi ima za cilj uspostavljanje Specijalnog suda.

"To sam uradio da bismo održali naše partnerske odnose sa SAD, EU i NATO", rekao je Tači, navedeno je u Unmikovom pregledu štampe.

Komentarišući upozoravajuća reagovanja međunarodnih predstavnika u slučaju da bude izglasana inicijativa za opoziv odluke o Sepcijalnom sudu, Tači je ocenio da ima preterivanja i nepotrebnih reakcija, koje su, kako je rekao, izazvale "paniku među građanima".

"Trebalo bi da bude jasno da poslanici donose odluke u Skupštini, ljudi koji su direktno izabrani od građana... a ne pozivi određenog ambasadora da je 'večeras vreme da se baci suzavac na Skupštinu'. Mislim da ti pozivi ozbiljno krše demokratiju na Kosovu", zaključio je Tači.

Stigle delegacije u hitnu misiju

S druge strane, evropski zvaničnici ne gledaju blagonaklono na činjenicu da bi sud mogao biti ukinut. Zbog toga je danas francuska i nemačka delegacija zvaničnika stigla na Kosovo zbog hitne misije sprečavanja bilo kakve inicijative da se ukine Specijalni sud.

Delegacija je imala susret sa kosovskim predsednikom i premijerom, Hašimom Tačijem i Ramušem Haradinajem i upozorila ih je na "ogromne posledice" ukoliko dođe do ukidanja Specijalnog suda, piše Koha ditore, prenosi Unmik u pregledu kosovske štampe.

Nemačka ambasada u Prištini saopštila je da su razlog posete delegacije iz Pariza i Berlina nedavni pokušaji da se ukine zakon o Specijalnom sudu, navela je Koha.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: