Uslovne kazne zbog paljenja ambasade SAD

Nacionalne vesti - Utorak 14.11.2017 - 15:21

Viši sud u Beogradu osudio je na uslovne kazne zatvora četvoricu optuženih za paljenje ambasade SAD 2008. godine, dok je trojicu oslobodio krivice.

Učinjena šteta  oko 400.000 dolara FOTO: Thinkstock Učinjena šteta oko 400.000 dolara FOTO: Thinkstock

Dejan Vučković, Dragan Marinkov i Marko Novitović osuđeni su zbog izvršenja teškog dela protiv opšte sigurnosti na uslovnu zatvorsku kaznu od šest meseci, sa rokom provere od dve godine. Milan Tomas osuđen je uslovno na pet meseci, dok su Đorđe Tomin, Nikola Kosanović i Filip Backović oslobođeni optužbi.

Optužnica je teretila sedmoricu optužnih da su nakon protesta "Kosovo je Srbija" održanog početkom 2008. godine učestvovali u neredima koji su doveli do paljenja ambasade SAD.

Obrazlažući presudu, predsednica sudskog veća je istakla da su osuđeni bili svesni svojih radnji i da su svojim postupcima naneli štetu koju je ambasada SAD procenila na oko 400.000 dolara. Sudija je precizirala da se osuđenima na teret ne stavlja kamenovanje ambasada Hrvatske i Nemačke, već da se ti događaji samo posmatraju u kontekstu.

Tomin, Kosanović i Backović su, prema navodima predsednice sudskog veća, oslobođeni pošto je saslušanjem svedoka ustanovljeno da, iako su bili prisutni ispred ambasade SAD, nisu bacali kamenice i baklje.

Advokat odbrane Želimir Ćabrilo je istakao da je postupak zbog paljenja ambasada politički motivisan.

"Sud je razmatrao jedan čisto politički događaj. Politička je bila odluka da se ovaj miting organizuje, kao i to da se ukloni obezbeđenje kod ambasada u ullici Kneza Miloša. Mnogo bi bilo bolje i korisnije za Srbiju da je ovaj politički događaj rešavala političkim sredstvima", naveo je Čabrilo. On je pojasnio da je nužan i krivični epilog, ali i dodao da bi trebalo da odgovaraju nalogodavci.

"Da li treba da odgovaraju ljudi koji su naredili da se ukloni obezbeđenje ili grupa momaka iz unutrašnjosti koja je slučajno došla ispred ambasade i bacala kamenice, kao i stotine drugih ljudi? Suština je u političkim odnosima Srbije i drugih zemalja, a krivično pravno pitanje je sporedno", istakao je Čabrilo.

Podsetimo, tužilaštvo je zbog sumnje da su učestvovali u povlačenju obezbeđenja u maju poslalo Višem sudu u Beogradu optužnicu protiv pet visoko pozicionarnih policijskih službenika. Sud još uvek nije potvrdio tu optužnicu.

Današnja presuda bila je druga u postupku koji se vodi zbog paljenja ambasade SAD. Ista grupa je 2015. godine osuđena na uslovne kazne od pet do deset meseci zatvora, ali je Apelacioni sud naložio ponavljanje postupka zbog "nejasne i kontradiktorne presude". Strane u postupku imaju rok od 15 dana da se žale Apelacionom sudu.

Danas, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: