Vlada o promenama PDV

Nacionalne vesti - Nedelja 09.09.2012 - 14:48

Vlada Srbije će pored rebalansa budžeta razmatrati i predloge Ministarstva finansija, pa i promene u PDV, najavila je ministarka energetike Zorana Mihajlović.

Zorana-Mihajlovic Zorana-Mihajlovic

"Sledeće sedmice je sednica vlade na kojoj će pored rebalansa budžeta biti i neke druge stvari koje je pripremilo Ministarstvo finansija i oni će izaći detaljno sa time".

"Svakako će biti promena u smislu PDV, ali to je pre svega pitanje za ministra finansija", rekla je Mihajlovićeva odgovarajući na pitanje da li će do 1. oktobra biti povećan PDV.

Ona je naglasila da Vlada sve odluke donosi u dogovoru, pa će tako biti i sa odlukom o promenama u PDV.

Na pitanje šta će biti tema predstojećih razgovora za MMF-om i da li će biti reči o izmenama Zakona o NBS, koje je nova vlada usvojila na početku mandata, Mihajlovićeva je rekla da uvek treba razgovarati o svemu, ali da očekuje da će težište tih razgovora biti dogovor oko raznih paketa mera koje Srbija mora da sprovede.

"Sa jedne strane jesu reforme, a sa druge strane razgovaraćemo o pomoći koja nam je neophodna u javnim finasijama", rekla je Mihajlović, koja je člana Predsedništva SNS.

Ona je kazala da su za tu stranku i Vladu Srbije značajni razgovori sa MMF-om i naglasila da je put koji Srbiji može da pomogne da izađe na "zelenu granu" i razgovori sa tom međunarodnom finansijskom institucijom, kao i sa Svetskom bankom i bileterarni sporazumi o kreditu, koji su povoljniji od onih na tržištu.

Mihajlovićeva je najavila da je njeno ministarstvo predložilo ukidanje pojedinih agencija, među kojima je Agencija za energetsku efikasnost, jonizujuće zračenje i hemikalije, kao i da će Ministarstvo energetike preuzeti njihove poslove.

Ističući da su mnoge od postojećih agencija nepotrebne, kao i da nisu dobro radile svoj posao, Mihajlovićeva je navela primer Agencije za energetsku efikasnost koja, kako je rekla, postoji 10 godina i za taj period je trebalo da energetska efikasnost zemlje bude povećana za dva do četiri odsto, što se nije desilo.

Prema njenim rečima, planirano je ukidanje i 130 različitih nepotrebnih taksi, a procenjeno je da će od toga korist imati oko 400.000 ljudi.
Ona je ponovila da je Vlada procenila da će raznim merama, koje je preduzela i koje će preduzeti u narednom perodu u sledećoj godini uštedeti oko milijardu evra.

Mihajlovićeva je napomenula da je nova vlada nasledila ogromne probleme, da je deficit oko dve milijarde evra, javni dug 55 odsto BDP sa tendencijom da do kraja godine dostigne i 60 odsto.

Ministarka je najavila da će njeno ministarstvo do kraja septembra izaći za prioritetom plana investiranja u energetiku i životnu sredinu u Srbiji, što će biti predstavljeno javnosti i potencijalnim investirtorima, kako bi Srbija što brže krenula u izgradnju manjih objekata od tri do pet miliona evra i velikih "koji su teški stotine miliona evra".

Govoreći o sednici Socijano-ekonomskog saveta, koja je juče održana, Mihajlovićeva je rekla da su predstavnici sindikata više puta naglasili da do sada nisu imali priliku da razgovaraju sa predstavnicima vlade na taj način.

 

Tanjug

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: