Vlada odobrila sredstva, pravi se spomenik Đinđiću

Nacionalne vesti - Ponedeljak 12.03.2018 - 08:51

Beograd -- Vlada Srbije na vanrednoj sednici odobrila sredstva za podizanje spomenika pokojnom premijeru Srbije Zoranu Đinđiću.

Politička pozadina ubistva Đinđića još nije otkrivena FOTO: YouTube Politička pozadina ubistva Đinđića još nije otkrivena FOTO: YouTube

"Vlada Republike Srbije danas je donela odluku da Gradu Beogradu izvrši transfer 13.257.000 dinara, kako bi predlog predsednika Vučića o podizanju spomenika, 15 godina posle ubistva premijera Zorana Đinđića, bio realizovan", navedeno je u saopštenju.

Takođe, navodi se i da "Vlada smatra svojom obavezom da finansira izradu spomenika čoveku koji je ubijen kao predsednik Vlade".

Nakon odobrenih sredstava, uprava Grada Beograda će odmah po dobijanju ovog transfera potpisati ugovor sa autorom Mrđanom Bajićem i njegovom timom, kako bi izrada spomenik počela odmah.

Podseća se da je Skupština grada Beograda donela odluku na sednici održanoj 8. juna 2016. da u Beogradu bude podignut spomenik premijeru Đinđiću, kada je imenovan Odbor za podizanje spomenika.

Predlog za podizanje spomenika uputio je tadašnji premijer, a današnji predsednik Srbije koji je tada rekao da će izradu spomenika finansirati Vlada.

Konkurs za spomenik je raspisan 10. marta 2017, a završen je 21. oktobra. Na tom konkursu pobedilo je rešenje Mrđana Bajića, za koji će zvučne instalacije raditi Biljana Srbljanović.

Prema rešenju, spomenik će biti izvijena prekinuta strela.

 

Na današnji dan navršava se 15 godina od kada je premijer Srbije i lider Demokratske stranke Zoran Đinđić ubijen ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu.

Zbog organizovanja ubistva premijera na 40 godina zatvora osuđen je bivši komandant "crvenih beretki" Milorad Ulemek, kao i Zvezdan Jovanović koji je neposredni izvršilac ubistva i bivši Ulemekov zamenik.

Politička pozadina ubistva Đinđića još nije otkrivena.

Đinđić je bio prvi premijer Srbije posle pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije. Vlada na čijem je čelu bio, izabrana je 25. januara 2001. godine.

Za vreme njegovog mandata pokrenut je proces demokratizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi.

Đinđićeva vlada se snažno zalagala za saradnju s Haškim tribunalom za ratne zločine i za vreme te vlade uhapšeno je i tom sudu izručeno nekoliko optuženika, među kojima i bivši predsednik Srbije i SRJ Slobodan Milošević.

Izlažući ekspoze u Skupštini Srbije Đinđić je rekao da je dobio mandat ne da vlada, već da menja.

Osim toga, Đinđić je bio prvi nekomunistički gradonačelnik Beograda posle 1945. godine, izabran u februaru 1997. kao kandidat koalicije "Zajedno". S te dužnosti je smenjen sedam meseci kasnije, na zahtev koalicionog partnera Srpskog pokreta obnove.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: