Vučić: Srbija spremna za Pariz, sastanak neizvestan; Palmer: Okrenimo se budućnosti

Nacionalne vesti - Ponedeljak 10.06.2019 - 12:41

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija spremna za sastanka u Parizu o KiM, ali da nije siguran da li će tog sastanka biti

"Mi smo uvek željni razgovora, dijaloga i kompromisa" FOTO: G. Mitić/OK Radio
"Mi smo uvek spremni, željni razgovora, dijaloga i kompromisa, ali postoje stvari koje isključuju svaku mogućnost normalnog odnosa", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara da li i šta očekuje od sastanka u Parizu, koji je predviđen za početak jula.
 
"Ne mislim da iko želi da još jednom čuje kako neko neće da ukida takse. Ali, najvažnije je da svi, zajedno sa nemačkim i francuskim partnerima, učinimo da se sačuvaju mir i stabilnost. Ipak, stvari su uvek mnogo važnije od jednog, dva ili pet sastanaka i suština je uvek ispred forme", kazao je Vučić.
 
Vucić se nada, kako je rekao, da će Srbija, i njeni zapadni partneri, umeti i uspeti da urade nešto, ako ne sada u Parizu, onda u nekoj bliskoj budućnosti, da dođe do suštinskog nastavka dijaloga".
 
TAKSE NA SRPSKU ROBU PREPREKA DIJALOGU
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i visoki funkcioner Stejt departmenta Metju Palmer saglasili su se danas u Beogradu da su takse na srpsku robu prepreka dijalogu Beograda i Prištine.
 
Predsednik Vučić preneo je novinarima da je ukazao svom američkom sagovorniku da su neistinite priče, ,u delu zapadne javnosti, kako je Srbija iskoristila to što je Priština uvela takse da "zatvori" dijalog Beograda i Prištine.
 
"Rekao sam mu da je suština u tome - kako da razgovarate sa nekim ko sprečava protok roba i usluga u 21. veku", rekao je Vučić.
 
"Ako niste u situaciji da prebacite keks sa jedne na drugu teritoriju, a o čemu onda drugom da razgovarate, a treba da govorimo o mnogo komplikovanijim i važnijim pitanjima", zapitao je Vučić.
 
Istakao je da je sa Palmerom imao veoma otvoren i konkretan dijalog i da su pre svega razgovarali o odnosima Beograda i Prištine, zastoju u dijloagu i razlozima za taj zastoj i kako i na koji način da Srbija i SAD ulože napor da se sačuvaju mir i stabilnost u reigonu.
 
Vučić podseća da su pozicije dve zemlje različite, pošto su SAD priznale nezavisnost Kosova, ali da su apsolutno saglasne da se samo razgovorima i pregovorima i uz očuvanjem mira i stabilnosti i poštovanjem interesa i Srba i Albanaca može doći do nekog rešenja.
 
"Zamolio sam Palmera da razume potrebu Srbije da se nađe kompromisno rešenje. Kao i da nam SAD, iako ne mislim da je moguće da bilo ko ima apsolutni uticaj, niti bih da svaljujem na nekoga krivicu zato što se to ne dešava... ali zahvalan sam Amerikancima što su govorili o potrebi ukidanja taksi", naveo je Vučić.
 
Dodao je da su razgovarali i o tome kako da se uspostavi za Srbe na KiM normalan svakodnevni život i drugim temama.
 
PALMER: VERUJEMO DA ĆE PARIZ POVESTI OBE STRANE KA SPORAZUMU
 
Visoki funkcioner Stejt departmenta Metju Palmer izrazio je danas uverenje da će sastanak u Parizu o Kosovu, 1. jula, biti konstruktivan i da će "povesti Beograd i Prištinu ka sporazumu, koji bi doneo normalizaciju odnosa".
 
Ma pitanje da li će se SAD aktivnije uključiti u te pregovore, kako bi pomogle da se ubrza proces rešavanja odnosa Beorgada i Prištine, Palmer je istakao da SAD u potpunosti podržavaju ono što njihovi evropski partneri i saveznici rade na olakšavanju dijaloga Beograda i Prištine.
 
"Ne mogu da vam kažem kakav će biti ishod razgovora u Parizu, ali smo sigurni da je zajednički cilj i zajednička borba da se nađe rešenje, koje donosi sporazum sa ciljem normalizacije odnosa Beograda i Prištine. Verujemo da će sastanak u julu biti konstruktivan i da će povesti obe strane ka sporazumu", rekao je Palmer, na zajedničkoj pres konferenciji za medije nakon sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.
 
PALMER: OKRENIMO SE BUDUĆNOSTI, UMESTO DA GLEDAMO UNAZAD
 
Umesto da stalno gledamo unazad, treba da se okrenemo budućnosti, rekao je danas visoki funkcioner Stejt departmenta Metju Palmer, upitan šta danas misli o NATO agresiji 1999. godine, te izrazio žaljenje zbog gubitaka života.
 
On je u Beogradu, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao sa SAD shvataju koliko je osetljivo pitanje "NATO intervencije na Kosovu za građane Srbije".
 
"Naravno, nama je jako žao zbog gubitaka života, ali takva je odluka doneta...Umesto da stalno gledamo unazad treba da ohrabrimo sve da gledaju napred i da je za građane Srbije i građane Kosova važno da se usmere na evropsku budućnost za obe zemlje", rekao je on i zaključio:
 
"Treba da priznamo kakvu cenu je platio narod na obe strane zbog te operacije i da se okrenemo boljoj budućnosti". 
 
PALMER: TAKSE PREPREKA DIJALOGU - DA SE UKINU!
 
Visoki funkcioner Stejt departmenta Metju Palmer izjavio je danas u Beogradu da su takse koje je uvela prištinska vlast prepreka dijalogu Beograda i Prištine, a time i njihovom evropskom putu, i da bi Vašington želeo da se one ukinu.
 
Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju, zadužen za Zapadni Balkan, Palmer je najavio da će se kasnije danas sastati sa predstavnicima američkih kompanija koje posluju u Srbiji, sa kojima će razgovarati o tome kakvu štetu trpe zbog taksi koje je Priština uvela.
 
SAD, prema njegovim rečima, nastavljaju da podržavaju dijalog Beograda i Prištine, koji se vodi pod posredovanjem EU, a ima za cilj normalizaciju odnosa.
 
„Jako je važno da se nastavi dijalog, jer on otvara evropski put, kako za Srbiju, tako i Kosovo. Vidimo da su takse prepreka tome. Želeli bi da se one ukinu i da se time omogući obema stranama da se vrate na dijalog“, kazao je Palmer na zajedničkoj pres konferenciji, nakon razgovora sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.
 
On se zahvalio predsedniku Vučiću za partnerstvo sa SAD, i za posvećenost dijalogu.
 
„Možete da računate na prijateljstvo SAD i podršku evropskoj budućnosti Srbije“, poručio je Palmer.
 
On je preneo da je sa Vučićem razgovarao o mnogim aspektima odnosa SAD i Srbije, o tome gde se nalazi dijalog Beograda i Prištine.
 
„Naširoko smo razgovarali o bilateralnim odnosima, koji su jaki i napreduju, posebno u ekonomskoj oblasti“, rekao je on.
 
Istakao je da su SAD posvećene podršci i investiranju u Srbiju.
Večernje novosti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: