Zorana Mihajlović za BBC: Koliko predsednica opština - toliko rodne ravnopravnosti

Nacionalne vesti - Petak 08.03.2019 - 13:34

U osmomartovskom Intervjuu petkom, potpredsednica Vlade govori i o slučaju Jutka, istopolnoj zajednici premijerke, Srbiji kao zemlji izuzetaka od zakona, političkim ambicijama.

"U Srbiji nema rodne ravnopravnosti" FOTO: D. Ristić/OK Radio
Svake godine, za Dan žena svodi se bilans šta je učinjeno na polju ženskih prava, a potpredsednica Vlade Srbije ima svoju formulu za računanje.
 
„Država je pokazala kako se radi na rodnoj ravnopravnosti - to je tema o kojoj se priča, radimo projekte, budžet nam je rodno senzitivan i dobija sve pohvale iz Evrope.
 
Ali na nižim nivoima vlasti, sve se vidi po broju predsednica opština - koliko imamo predsednica opština toliko imamo rodne ravnopravnosti u Srbiji.
 
Nemamo je", zaključuje u intervjuu za BBC na srpskom Zorana Mihajlović.
 
Osim resora građevinarstva i saobraćaja, ministarka Mihajlović nalazi se na čelu vladinog Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.
 
Za članicu vladajuće Srpske napredne stranke politizacija pitanja ravnopravnosti polova, koju primećuje u Srbiji - nije prihvatljiva.
 
„U poslednjih godinu dana, dešava se da biramo kojoj grupi žena se priključujemo kada treba da branimo neku ženu ili se pitamo kojoj partiji žena pripada.
 
To je pogrešno, a odgovornost je na nama, javnim ličnostima, političarkama - moramo u tome da budemo jedinstvene", kaže Zorana Mihajlović.
 
 
Bez Zakona i bez pomaka u slučaju „Jutka"
 
Prethodni Osmi mart, Zorana Mihajlović obeležila je porukom na svom Fejsbuk profilu u kojoj se posebno obratila i predsednici Vlade Ani Brnabić.
 
„Ne propuštam priliku i da ukažem na to da je vreme da premijerka Ana Brnabić preseče i da odluči da li će žene u Srbiji da dobiju veća prava ili ne.
 
Na kraju, pošteno je da jedna žena donese odluku o tome", napisala je Mihajlović pre godinu dana.
 
Godinu dana kasnije, ona za BBC pojašnjava da je mislila na Zakon o rodnoj ravnopravnosti - koga i dalje nema ni u Vladi, ni u Skupštini.
 
„Bilo je dosta nesaglasja unutar same vlade, pa i nerazumevanja.
 
Zakon je poslat evropskim institucijama na mišljenje i sada ga čekamo na vladi sa svim korekcijama."
 
Na gotovo identičan način, ministarka Mihajlović o čekanju na ovaj zakon govori već više godina, ali nema odgovor ko ne čuje njenu priču.
 
„Nemam odgovor na to pitanje.
 
Mislim da jesmo mnogo bliže Zakonu nego pre godinu dana, ali svakako moramo otići i u jedinice lokalne samouprave koji će sprovoditi taj zakon."
 
Upravo je iz lokalne samouprave stigao slučaj odnosa prema ženama na čiji se sudski epilog još čeka.
 
Žene koje tvrde da su žrtve zlostavljanja predsednika opštine Brus Milutina Jeličića „Jutke" pismom su zatražile pomoć od Zorane Mihajlović još pre gotovo godinu dana.
 
Ona im je tada obećala da će se založiti da u Srpskoj naprednoj stranci ne bude mesta za one koji koriste stranku za maltretiranje žena.
 
„Mislim da je tu više pitanje rada institucija, da se ispitaju sve prijave i da se primeni zakon.
 
Postoji i deo moralne odgovornosti i o tome možemo da razgovaramo, ali unutar stranke."
 
Godinu dana kasnije, Jeličić zvanično nije podneo ostavku na mesto predsednika opštine Brus, a Srpska napredna stranka nije ga isključila iz članstva - bar ne javno.
 
„Važno je da institucije završe svoj posao i da slučaj ne ostane nezavršen.
 
A one ponekada umeju da budu, bojim se, veoma spore", kaže ministarka Mihajlović.
 
 
Čestitka premijerki i pitanje jednakih prava
 
Posebno poglavlje prava žena u Srbiji otvorio je slučaj rođenja deteta partnerke premijerke Srbije Ane Brnabić.
 
Svojoj šefici, čestitala je i potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović.
 
„BBC: Šta ste čestitali?
 
Mihajlović: Napisala sam „Srećno, Ana!"
 
BBC: Zašto Ani Brnabić?
 
Mihajlović: Zato što to jeste zajednica dve žene - koja u tom smislu nije u skladu sa srpskim zakonima. Ali jeste u skladu sa zakonima drugih država. Realnost nam kaže da dete postoji i ja ne mogu ostati ravnodušna i da ne čestitam."
 
Svesna je Zorana Mihajlović da je ovaj slučaj otvorio pitanje jednakosti prava svih građanki i građana Srbije.
 
„Ako postoji osoba na čelu Vlade koja tako živi, onda to možemo da imamo i na teritoriji Srbije i ne možemo kazniti nekoga ko isto to uradi.
 
Apsolutno me brine ova razlika u pravima - ovo je Vlada Srbije, svaki izuzetak nije način da funkcionišemo jer bi to bio poziv na izuzetke i u drugim oblastima i zakonima."
 
Zbog toga, ona predlaže otvaranje široke javne rasprave o istopolnim zajednicama i usvajanju dece.
 
„Nisam daleko od toga da kažem da svako ima pravo na svoj život i svako ima pravo svog izbora - to mi je prvo razmišljanje na tu temu", odgovara Zorana Mihajlović na pitanje sa kojim bi ona stavovima ušla u tu javnu debatu.
BBC, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: