Najbolje vreme za uzimanje gvožđa, magnezijuma i vitamina C

Zivot i stil - Nedelja 19.05.2024 - 05:49

Vitamini su efikasan način da poboljšate vašu ishranu, ali da li ste se zapitali kada je pravo vreme za njihovo uzimanje?

Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock
Vitamini su efikasan način da poboljšate vašu ishranu, ali da li ste se zapitali kada je pravo vreme za njihovo uzimanje?
 
Ne postoji određena starost za početak konzumiranja vitamina, objašnjava nutricionista Suman Agarval.
 
„Svako čije potrebe za vitaminima i mineralima nisu zadovoljene redovnom ishranom treba da se konsultuju sa svojim lekarom i da razmisli o započinjanju multivitaminskog režima“, kaže nutricionistkinja za Vogue.
 
Agarval objašnjava da multivitamini koje unosite u vaš organizam treba da sadrže sve vitamine B-kompleksa, jer moderne tehnike života i kuvanja često iscrpljuju ove hranljive materije.
 
Ona takođe predlaže da bi trebalo da sadrži i minerale u tragovima kao što su cink, selen, gvožđe i kalcijum, zajedno sa vitaminima rastvorljivim u mastima poput A, D i E. Takođe mogu imati koristi od antioksidanata kao što su likopen i astaksantin, prenosi Danas.
 
„Iako nije neophodno da multivitamini sadrže velike količine B12 i D3 jer su prisutni u malim količinama, ipak može biti korisno uključiti ih“, kaže nutricionistkinja.
 
Kada je najbolje vreme za uzimanje multivitamina?
 
Vitamin C: Posle doručka.
 
Omega-3 i ubihinol: Posle ručka. Uzimanje Omega-3 sa hranom može poboljšati apsorpciju i smanjiti neželjene efekte poput podrigivanja ili ribljeg ukusa.
 
Gvožđe: Najbolje se apsorbuje na prazan stomak, najmanje jedan sat pre obroka ili dva sata posle. Međutim, gvožđe može da iritira želudac, tako da bi uzimanje sa hranom moglo biti bolje za neke ljude.
 
B-kompleks: Obavezno ga konzumirajte u prvoj polovini dana.
 
Kalcijum: Najbolje se apsorbuje hranom, posebno hranom bogatom vitaminom D koji pomaže apsorpciju kalcijuma.
 
Magnezijum: Najbolje je uzimati 15 minuta pre spavanja, za bolji san i opuštanje.
 
Danas

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: