Najveća greška Džona Lenona

Zivot i stil - Ponedeljak 02.05.2022 - 01:42

Džon Lenon je jedan od najplodnijih tekstopisaca svoje generacije, i kao član Beatelsa i kao solo umetnik kasnije u svojoj karijeri. I dok je napravio mnogo hitova koji su univerzalno obožavani, neke od njegovih pesama nisu tako dobro prošle. U stvari, neke od njih nisu bile baš dobro prihvaćene ni u vreme njihovog objavljivanja.

FOTO: Getty Images FOTO: Getty Images

Nabolji dokaz za ovu tvrdnju je njegova, često preskočena u biografijama, pesma "Woman Is the Ni**** of the World". Da. Doslovno je napisao pesmu sa tim naslovom i odatle stvari postaju loše. Zamišljena da bude o feminizmu i pravima žena, i uglavnom inspirisana vremenom koje je proveo zajedno sa Joko Ono, Lenon je ranije rekao za pesmu:

"Ova pesma je jedna od onih mnogih naših pesama koje su zabranjene. To je nešto što je Joko rekla 1968. godine; trebalo mi je dve godine da "iskopam" tu njenu izjavu."

 Sama Joko je kasnije objasnila:

"Kada sam otišla u London i sastala se sa Džonom, to je bila najveća mačo scena koja se može zamisliti. Tada sam dala izjavu da su "žene 'cr****ge' sveta".

Govoreći više o pesmi i značenju koje stoji iza nje, Lenon je rekao:

"Naravno, Joko je bila duboko u procesu oslobođenja pre nego što sam je upoznao. Morala je da se probije kroz muški svet – svetom umetnosti u potpunosti dominiraju muškarci", tako da je bila puna revolucionarnog žara kada smo se upoznali. Nikada se nije postavljalo pitanje o tome: morali smo da imamo odnos 50-50 ili nije bilo veze, brzo sam to naučio. Napisala je članak o ženama u kome je rekla: "Žena je 'cr****ga' sveta".

Pesma je bila omražena od strane radio stanica, dobila je pomešana mišljenja aktivista za građanska prava i nije dobila promociju od Applea za SAD. Njihov menadžer za promocije Pit Benet je javno rekao da "mrzi tu pesmu":

"Rekao sam mu da je neću promovisati. I onda mi Džon kaže: "Pa, ti si naš čovek za promociju, moraš da nas slušaš, mi te plaćamo…". Rekao sam: "Džone, nije me briga kakva je priča je, ne želim pesmu – neću je promovisati. Ako mi se ne sviđa, neću je promovisati". Džon je odgovorio: "Reći ću ti nešto – ja ću je promovisati, a ako stignem do broja jedan, to znači da ti nisi broj jedan u poslu". Rekao sam: "Džone, imaš dogovor… ali ako se rekord na top listama ne dogodi, želim da me poljubiš u du*e i udvostručiš moju platu i troškove". Rekao je: "Imamo dogovor… ali ja ću je učiniti brojem jedan".

Da li je šok što pesma definitivno nije dostigla broj jedan? Ne. Priličnoi loše osmišljena, s očiglednom dozom neukusa i poređenjem manjinskih grupa na posebno tako grub način, doprineli su da ova pesma brzo ode u zaborav. Singl je takođe u potpunosti otkazan u Velikoj Britaniji.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: