Naše nalazište starije je od egipatskih piramida

Zivot i stil - Utorak 13.08.2019 - 13:20

Na arheološkom lokalitetu na području sela Vitkova, kod Aleksandrovca Župskog, zahvaljujući višegodišnjem trudu entuzijasta iz Zavičajnog muzeja Župe, juče je arheolog Sanja Crnobrnja Krasić iskopala najveću od do sada pronađenih župskih Venera" za koju se procenjuje da je stara 6.000 godina, rečeno je Tanjugu u Zavičajnom muzeju Župe.

Ilustracija/Foto: SimeonDonov/depositphotos Ilustracija/Foto: SimeonDonov/depositphotos

Prema rečima Sanje Crnobranje Krasić, reč je o epohalnom otkriću iz perioda mlađeg neolita i pripada Vinčanskoj kulturi.

"Potvrdile su se pretpostavke da je u Vitkovu bio religiozni centar Vinčanske kulture, jer je župska Venera viša od 30 centimetara. Vršili smo redovna istraživanja terena jer je žiteljima sela Vitkovo potreban vodovod. Pred kraj istraživanja stigli smo do otkrića koje će oduševiti svet, jer je naše nalazište starije od egipatskih piramida", napomenula je Sanja Crnobrnja Krasić.
 

B92

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: