Naše reči koje su se našle u Oksfordskom rečniku

Zivot i stil - Četvrtak 23.06.2022 - 14:07

"Vampir" je samo jedna.

FOTO: Wikipedia FOTO: Wikipedia

Dokle sežu granice srpskog jezika i da li bi trebalo da budu jasnije? Ovo pitanje bila je tema Treće srbističke konferencije održane proteklog vikenda u Tršiću koja je okupila stručnjake za naš jezik sa svih katedri fakulteta u regionu. I upravo je to jedno od pitanja koje je ovog jutra postavljeno gostu „Probudi se“ Danku Šipki, jednom od najvećih stručnjaka za slavistiku i šefu katedre za lingvistiku na Državnom fakultetu Arizone.

 

Razgovor je počeo s našim rečima koje su prihvaćene u svetu.

 

"Bilo bi pravilnije govoriti o slovenskim rečima, jedna od takvih reči je "vampir", koja je svakako ušla u engleski jezik. "Paprika" je jedna od takvih reči, iz drugih slovenskih jezika poznate su i "votka" i "robot", koju je izmislio Karel Čapek. Tako da u Oksfordskom engleskom rečniku postoji negde blizu 700 reči slovenskog porekla, od toga je naših desetak", ističe sagovornik "Probudi se".

 

Celo gostovanje možete pogledato OVDE.

nova.rs/OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
 //