Naučnici snimili video: Evo koliko kapljica izbacimo dok kijamo

Zivot i stil - Petak 31.07.2020 - 12:12

Američki istraživači snimili su video-sniamk koji prikazuje količinu kapljica koje izlaze iz naših usta i nosa kad pričamo, kašljemo ili kijamo.

Čak i jednoslojne maske znatno sprečavaju izbacivanje kapljica FOTO: Depositphotos Čak i jednoslojne maske znatno sprečavaju izbacivanje kapljica FOTO: Depositphotos
U video-snimku koji traje manje od dva minuta prikazano je kako različite maske blokiraju izbacivanje čestica u vazduh u poređenju sa slučajem kad osoba ne nosi masku, prenosi američki sajt Mashable.com.
 
Rezultati su objavljeni u medicinskom časopisu Toraks i naglašavaju važnost nošenja maske tokom pandemije koronavirusa, koji se prenosi sa čoveka na čoveka.
 
Kako se navodi, maske smanjuju broj čestica koronavirusa koje zaražena osoba izbacuje u vazduh, štite druge osobe, a sve više je dokaza da dobro štite i osobe koje ih nose.
 
Zaključeno je da čak i jednoslojne maske znatno sprečavaju izbacivanje kapljica, dok su u slučaju kašljanja i kijanja mnogo efikasnije dvoslojne maske.
 
Video-sniamk je snimljen kamerom visoke rezolucije, prikazano je šta se dešava sa kapljicama nakon što neko kine ili se zakašlje, kao i da bez maske velika količina čestica završi u vazduhu.
 
Dodaje se da kako još ne postoji vakcina niti lekovi protiv virusa, maske su od velikog značaja za sprečavanje širenja bolesti, tvrde stručnjaci.
 

Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: