Neredigovani primerak prve knjige o Hariju Poteru prodat za skoro 40.000 funti

Zivot i stil - Subota 30.04.2022 - 17:14

Komplet stranica prve verzije knjige „Hari Poter i kamen mudrosti“ autorke Dž. K. Rouling, prodat je za 37.500 funti, nakon što je izazvao „priličnu pometnju" na aukciji.

FOTO: Instagram/Screenshot FOTO: Instagram/Screenshot

Prvi put pokazane u javnosti – neredigovane stranice su verzija knjige pre završne lekture. Na 109 listova su 224 numerisane stranice prve knjige o Hariju Poteru.

Komplet je prodat za skoro dvostruko više od pretprodajne procene od 20.000 funti, nakon što je u žestokom licitacionom ratu pobedio privatni kolekcionar koji je licitirao telefonom iz inostranstva.

Klajv Mos, šef odeljenja za knjige, rukopis i radove na papiru Chisvick Auctions rekao je: „Oduševljeni smo rezultatom ovog jedinog poznatog danas preživelog kompleta, koji se prvi put našao na tržištu i izazvao poprilično pometnju.”

„I očekivali smo žestoku konkurenciju za njih, jer su ponudili jedinstven uvid u ono što će postati ikonično delo u istoriji književnosti”, dodao je Mos.

Inače, reč je o primerku iz februara 1997. koji je Rozamund Voker, direktorka marketinga u Bloomsbury Children's Books poslala recenzentkinji knjiga za decu Fioni Voters.

 

RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: