Zivot i stil - Četvrtak 21.11.2024 - 10:37
Doručak nudi bezbroj opcija, od žitarica do ozbacivanjestataka pice, ali neke opcije su hranljivije od drugih.
Foto: Shutterstock/Josep Suria
Nutricionista Lisa Moskovitz naglašava važnost odabira namirnica bogatih hranljivim materijama, bez žrtvovanja ukusa.
„Važno je dodati više dobrih sastojaka i ne fokusirati se na njihovo izbacivanje“, rekla je za
HuffPost.
Moskovitz posebno ističe čia semenke kao idealan izbor za doručak zbog brojnih nutritivnih svojstava.
„Čia semenke sadrže vlakna, magnezijum, vitamine B, gvožđe i omega-3 masne kiseline koje podržavaju zdravlje mozga i srca i smanjuju upale“, objašnjava ona.
Pored toga, pomažu u regulisanju varenja, posebno u slučajevima zatvora, zahvaljujući kombinaciji rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana.
Samo dve do tri kašike čia semenki sadrže skoro deset grama vlakana, što je trećina preporučenog dnevnog unosa.
Osim što poboljšavaju varenje, vlakna smanjuju rizik od srčanih oboljenja, kao i od dijabetesa.
„Dodajte ih u jogurt, ovsene pahuljice ili u tost sa avokadom“, savetuje Moskovitz.
Možete ih i potopiti u mleko preko noći za brz i hranljiv obrok.
Unošenjem malih promena, kao što je dodavanje čia semenki, orašastih plodova ili voća, možemo značajno povećati nutritivnu vrednost doručka, prenosi
Index.hr.
„Ne radi se o eliminisanju omiljene hrane, već o obogaćivanju onoga što već volimo“, zaključuje Moskovitz.
Huff Post, index.hr
Vrati se na kategoriju Zivot i stil
Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni.
Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.