Od nacističkog logora iz Drugog svetskog rata prave muzej kobasica?

Zivot i stil - Petak 01.02.2019 - 13:12

Deo nekadašnjeg nemačkog koncentracionog logora, u kome je tokom Drugog svetskog rata bilo zatočeno nekoliko stotina Jevrejki, a koji je zavisio od logora Buhenvald, mogao bi uskoro da bude pretvoren u muzej posvećen kobasici, saopštile su lokalne vlasti, dodajući da je razmatranje takvog projekta u toku.

Razmatranje takvog projekta je u toku FOTO: Thinkstock Razmatranje takvog projekta je u toku FOTO: Thinkstock
Projekat je već naišao na kritike Fondacije sećanja na Buhenvald čiji su članovi ocenili da bi muzej o gastronimiji predstavljao "nedostatak senzibiliteta i istorijske svesti". 
 
Lokalne vlasti su navele da su u toku pregovori sa tom fondacijom i jevrejskom zajednicom. 
 
Muzej posvećen kobasici već postoji u drugom gradu iste oblasti, Tiringije. Zvaničnici tog muzeja, koji smatraju da je zdanje u kome se on nalazi suviše malo, već su najavili selidbu. 
 
U zdanju u kome će se muzej možda nalaziti, tokom Drugog svetskog rata bilo je zatočeno oko 700 Poljakinja i Mađarica jevrejskog porekla, koje su radile u fabrici oružja udaljenoj oko tri kilometra. 
 
Na mestu nekadašnje fabrike nalaze se komemorativne ploče.
B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: