Oluje u Nemačkoj dobijaju nova imena "Ahmet, Kemal, Božena i Dragica"

Zivot i stil - Sreda 06.01.2021 - 13:01

Grupa nemačkih novinara odlučila je da za različite vremenske prilike i oluje izabere različita imena koja nisu nemačka, već su turskog, hebrejskog ili južnoslovenskog porekla.

FOTO: Getty Images FOTO: Getty Images
Tako su vremenske prilike koje u Nemačku „donose“ niske temperature, tamne oblake i sneg, nazvane turskim imenima Ahmet, Kemal, Hakim kako bi se povećala „vidljivost“ etničke izmešanosti stanovništva Nemačke. Vremenske prilike koje donosi sistem visokog vazdušnog pritiska nosiće imena poljskih, hebrejskih i južnoslovenskih korena – Božena, Čana ili Dragica.U Nemačkom imenovanju vremenskih sistema svako može da učestvuje i sve ima svoju cenu.
 
„Do sada su vremenske prilike dobijale uglavnom tipična nemačka imena, iako 26 odsto ljudi u Nemačkoj ima migrantske korene“, napominje Ferda Ataman, predsednica Udruženja novinara "The New German Media Makers" koji su pokretači ove inicijative, a čiji su roditelji poreklom iz Turske.
 
Ovo udruženje lobira u i nemačkim medijima da se uspostave kvote za zapošljavanje novinara različite boje kože, kao i novinara iz migrantskih porodica.
 
Grupa procenjuje da su novinari „u boji" u nemačkoj javnosti nedovoljno zastupljeni u medijima. Ističu da samo između pet i 10 odsto novinara i urednika u Nemačkoj ima migrantske korene.
 
Sistemi niskog i visokog pritiska imaće i mnoštvo tradicionalnih nemačkih imena 2021. godine, uključujući Rajnharda, Folker, Margaret, Trudi i Valtrauda.
 
U prošlosti su oblačno sistemi niskog vazdušnog pritiska tradicionalno nosili ženska imena, a povoljnije vremenske prilike su imale muška, ali ova praksa se promenila 1998. godine. Od tada, muška i ženska imena menjaju mesta svake godine u obe kategorije.
Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: