Ovo je najzdravija vrsta ribe: Odličan izvor proteina; snižava holesterol

Zivot i stil - Ponedeljak 26.08.2024 - 09:33

Od jednostavno pečene ili pržene ribe, do marinirane i konzervirane verzije. Njena popularnost nije samo zbog ukusa, već i zbog činjenice da je lako dostupna riba, a ujedno i vrlo zdrava.

Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock
Skuša je bogata Omega-3 masnim kiselinama, uključujući eikozapentaensku kiselinu (EPA) i dokozaheksaensku kiselinu (DHA). Konzumacija skuše pomaže u povećanju nivoa HDL (dobrog) holesterola, koji pomaže u uklanjanju viška holesterola iz krvnih sudova i vraća ga u jetru, gde se razgrađuje i izlučuje iz tela.
 
Viši nivo HDL holesterola povezan je sa manjim rizikom od srčanih bolesti.
 
Visok nivo triglicerida povezan je sa povećanim rizikom od srčanih bolesti, moždanog udara i drugih kardiovaskularnih problema. Redovan unos Omega-3 masnih kiselina može da smanji nivo triglicerida za čak 15-30%.
 
Omega-3 masne kiseline pomažu u smanjenju nivoa LDL (lošeg) holesterola.
 
LDL holesterol je glavna komponenta koja doprinosi stvaranju plakova u arterijama, što može da dovede do ateroskleroze (zadebljanje arterija) i povećanog rizika od srčanog udara.
Smanjenjem nivoa LDL-a, skuša pomaže u održavanju zdravih krvnih sudova.
 
Izvor je visokokvalitetnih proteina, što je važno za rast, obnovu tkiva i održavanje mišićne mase.
Takođe je bogata vitaminima, a organizmu nudi i selen koji ćelije štiti od oksidativnog stresa. Kako sadrži jod, u malim količinama, korisna je u zaštiti delovanja štitne žlezde.
 
Skuša je ukusna i može da se priprema na različite načine, ali treba izbegavati prženje u dubokom ulju jer to može da poništiti neke zdravstvene prednosti ribe.
 
Konzumacija skuše dva do tri puta nedeljno može značajno da doprinese smanjenju holesterola i zaštiti srca.
sensa.hr

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: