Zivot i stil - Ponedeljak 26.08.2024 - 09:33
Od jednostavno pečene ili pržene ribe, do marinirane i konzervirane verzije. Njena popularnost nije samo zbog ukusa, već i zbog činjenice da je lako dostupna riba, a ujedno i vrlo zdrava.
Foto: Shutterstock
Skuša je bogata Omega-3 masnim kiselinama, uključujući eikozapentaensku kiselinu (EPA) i dokozaheksaensku kiselinu (DHA). Konzumacija skuše pomaže u povećanju nivoa HDL (dobrog) holesterola, koji pomaže u uklanjanju viška holesterola iz krvnih sudova i vraća ga u jetru, gde se razgrađuje i izlučuje iz tela.
Viši nivo HDL holesterola povezan je sa manjim rizikom od srčanih bolesti.
Visok nivo triglicerida povezan je sa povećanim rizikom od srčanih bolesti, moždanog udara i drugih kardiovaskularnih problema. Redovan unos Omega-3 masnih kiselina može da smanji nivo triglicerida za čak 15-30%.
Omega-3 masne kiseline pomažu u smanjenju nivoa LDL (lošeg) holesterola.
LDL holesterol je glavna komponenta koja doprinosi stvaranju plakova u arterijama, što može da dovede do ateroskleroze (zadebljanje arterija) i povećanog rizika od srčanog udara.
Smanjenjem nivoa LDL-a, skuša pomaže u održavanju zdravih krvnih sudova.
Skuša je ukusna i može da se priprema na različite načine, ali treba izbegavati prženje u dubokom ulju jer to može da poništiti neke zdravstvene prednosti ribe.
Konzumacija skuše dva do tri puta nedeljno može značajno da doprinese smanjenju holesterola i zaštiti srca.
sensa.hr
Vrati se na kategoriju Zivot i stil
Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni.
Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.