Papa pozvao homoseksualce među sveštenicima da poštuju celibat

Zivot i stil - Ponedeljak 03.12.2018 - 11:18

Muškarci s duboko ukorenjenim homoseksualnim sklonostima ne bi smeli da budu primljeni u svešteničke redove, a sveštenicima koji su aktivni homoseksualci bilo bi bolje da odu iz Crkve nego da vode dvostruki život, poručio je papa Franja u novoj knjizi.

Homoseksualnost u Crkvi ga Homoseksualnost u Crkvi ga "zabrinjava" FOTO: Reuters
Papa je svoj stav izneo u dugom intervjuu sa španskim sveštenikom Fernandom Pradom objavljenim u knjizi "Snaga poziva", u kojem govori o izazovima života u Crkvi danas. 
 
Knjiga bi trebalo da bude objavljena sledeće nedelje na nekoliko jezika. 
 
Papa je rekao da ga homoseksualnost u Crkvi "zabrinjava". 
 
"Pitanje homoseksualnosti je jako ozbiljno", rekao je, dodajući da oni kojima je poverena dužnost da pripremaju muškarce za sveštenike moraju biti sigurni da su kandidati "humano i emocionalno zreli”. To se odnosi i na žene koje žele da postanu časne sestre. 
 
U Katoličkoj crkvi sveštenici i časne sestre moraju da se zavetuju na celibat. 
 
Crkva uči da homoseksualne sklonosti nisu greh same po sebi, ali dela jesu. 
 
Franja je rekao da "tome nema mesta" u životima sveštenika i časnih sestara. 
 
Pozvao je homoseksualce i lezbejke među sveštenicima i časnim sestrama da poštuju celibat i ponašaju se odgovorno kako bi izbegli skandale. "Bolje je da odu iz svešteničke službe ili posvećenog života nego da žive dvostruki život", rekao je. 
 
Intervju je vođen sredinom avgusta. Manje od dve nedelje kasnije, 26. avgusta, nadbiskup Karlo Marija Vigano, bivši vatikanski ambasador u SAD, izazvao je velik skandal kazavši da u Vatikanu postoji "homoseksualna mreža", čiji se članovi međusobno pomažu u napredovanju u Crkvi. 
 
Takođe je optužio papu da je ignorisao slučaj bivšeg američkog kardinala Teodora Mekerika (88) optuženog za seksualno zlostavljanje učenike katoličke škole.
B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: