Puna su vam dvorišta ove biljke, iskoristite je za lečenje bronhitisa i prehlade

Zivot i stil - Petak 17.05.2024 - 09:27

Svako ko se iole malo bavi alternativnim lekovima zna da je zova jedna od biljaka koje izuzetno utiču na zdravlje.

Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock
Zova se koristi u lečenju prehlade, bronhitisa, kašlja, gripa, početne upale pluća, jake kijavice, teškog disanja, astme, kod početne tuberkuloze, šećerne bolesti i kod svih reumatskih oboljenja.
 
Sambucus nigra, odnosno zova je samonikla biljka u obliku grma ili nižeg drveta od 3 do 10 m visine. Ima sitne žućkastobele cvetove koji su sakupljeni u krupne štitaste cvati prijatnog mirisa.
 
Zova cveta od aprila do juna, a potom se na mestima cvetova stvaraju plodovi, bobice koje su u početku zelene, a sazrevaju u augustu.
 
Zova raste na rubovima šuma i osunčanim delovima šume, na zapuštenim mestima i u blizini naselja.
Poreklom je iz Evrope, ali je danas rasprostranjena širom sveta.
 
U jednoj studiji koja je objavljena u magazinu "Journal of Alternative Complementary Medicine" dokazano je delovanje zove kod influence tipa B (gripa). Pacijenti koji su koristili ekstrakt zove mnogo brže su se oporavili od ostalih pacijenata koji su bili deo ove studije.
 
Ova studija pokazala je da su kod 93 odsto pacijenata koji su koristili ovaj ekstrakt u roku od dva dana simptomi bolesti nestali, dok je kod drugih pacijenata oporavak trajao šest dana.
 
Čaj od cvetova zove koristi se u lečenju prehlade, bronhitisa, kašlja, gripa, početne upale pluća, jake kijavice, teškog disanja, astme, kod početne tuberkuloze, šećerne bolesti i kod svih reumatskih oboljenja.
 
Naročito je značajna upotreba zove kod snižavanje telesne temperature, jer podstiče rad znojnih žlezda, a deluje i kao diuretik.
hayat.ba

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: